Три минути: Има ли частна собственост върху прокуратурата? Сбогом на Албена Хранова. Сбогом на Николай Волев

Албена Хранова, литературен историк. Николай Волев, кинорежисьор. Колаж.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Статуята от римско време
  • Протестът в София
  • Кампанията в САЩ

Във вторник почина професор Албена Хранова, литературен историк и културолог. Тя беше на 62 години. Хранова е съавтор на 19 учебници и учебни помагала по литература. Сред книгите ѝ е двутомното издание „Историография и литература“, в което тя разглежда три исторически понятия и тяхното присъствие в българското училище: „възраждане“, „средновековие“ и „робство“.

Във вторник почина кинорежисьорът Николай Волев. Той беше на 78 години. Волев е автор на 8 игрални филма, сред които „Двойникът“ и „Да обичаш на инат“. През 1986 г. той създава документалния филм „Дом №8“, който показва живота на деца с умствена недостатъчност, настанени в социален дом. Това нарушава едно от големите табута на комунистическата държава.

Кирил Маричков

Стотици изпратиха Кирил Маричков в църквата „Св. София“. Музикантът почина в петък след инцидент на сцената. Той щеше да навърши 80 години. На поклонението имаше хора от всички поколения. Вижте и видеото на Боян Тончев.

Статуя от римско време

Във Варна е открита изцяло запазена статуя от римско време, пише „Площад Славейков“. Това става по време на строеж на нова сграда на частен терен. Строителният предприемач Георги Крайчев съобщава за откритието. Статуята е малко по-голяма от човешки ръст и на нея е запазен надпис с името на изобразения: Гай Марий Хермоген.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Протест. Борислав Сарафов

Стотици протестираха в София, за да се прекрати конкурсът за нов главен прокурор. В него има само един кандидат – Борислав Сарафов, а номинацията е на Висшия съдебен съвет, чийто мандат вече е изтекъл. Същият състав на съвета преди 5 години избра Иван Гешев, а няколко години по-късно го отстрани, след като това беше поискано от ГЕРБ и ДПС. Николай Стайков от Антикорупционния фонд говори за това в Студио България с Генка Шикерова. Можете и да слушате този разговор в Spotify.

За още интервюта с интересни личности се абонирайте за канала ни в YouTube.

„Убийство“ на Пеевски?

От седмица-две властите говорят, че има данни, че Ахмед Доган е планирал да убие Делян Пеевски. Първо прокурорите го казваха с намеци, в неделя министърът на вътрешните работи директно го спомена. Борис Митов провери колко пъти за едно десетилетие е хвърляно това твърдение, без да е водило до никъде. Три пъти. Всъщност е водило, но само до извода, че Пеевски и прокурорите, върху които той има власт, по един и същи начин изпробват доверчивостта на хората.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Изборите в САЩ

Доналд Тръмп и Камала Харис вече са с равни шансове да спечелят президентските избори в САЩ, насрочени за 5 ноември. Това показва изследване, публикувано от телевизия Ен Би Си. Останалите проучвания сочат малка преднина на Харис, но и според тях тази разлика постоянно намалява от началото на септември, когато Тръмп беше загубил позиции след дебат с опонентката си. Стефан Попов обръща внимание на една дума, с която коментатори описват ситуацията – „тръмпификация“. Ето едно от значенията на този израз: сякаш кампанията е разговор по възгледите на Тръмп.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И една препоръка

Честит рожден ден на цигуларя Васко Василев, който през ноември ще направи турне в България. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Хората, които управляват авторитарни режими, демонстрират мощ и присвоено богатство чрез палатите, които строят за себе си. Само един от тези дворци днес не е дом на никого, а е превърнат в музей на корупцията. Той се намира в Украйна и е правен за Виктор Янукович, който беше принуден да избяга в Русия от хората, които протестираха срещу него. Вижте къде живеят Владимир Путин, Реджеп Ердоган, лидерите на Таджикистан и Туркменистан.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг