"Предизборна истерия". Как деца бежанци без родители няма да намерят подслон в София

Снимка от протеста срещу изграждане на място за настаняване на деца бежанци в Княжево и снимка на деца, търсещи убежище. Колаж

Двайсетина деца бежанци трябваше да намерят подслон в София, но се намери кой да спре това. Планът съществува от месеци, гласуван е в общинския съвет през юли, но негативните реакции дойдоха сега, седмици преди изборите.

Може да сте чули, че има план в София да отворят нови бежански лагери. Това не е вярно. Но въпреки това има протести, а партии се борят, за да спрат „изграждането на нови бежански центрове“. Контекстът са наближаващите избори за парламент.

Всъщност става дума за две места за настаняване на общо двайсетина непридружени деца бежанци. Това са деца, избягали от държави, в които има конфликти. Те са тръгнали без роднини и са се озовали в България сами, без родители и близки.

Те са „изключително уязвими, тъй като са разделени от семейството им и в различна степен са преживели загуба, травма, откъсване от училището и средата им“, каза пред Свободна Европа Лора Войнова от УНИЦЕФ - България.

Тези деца попадат в центровете за търсещи убежище, където често живеят заедно с възрастни, които не са им роднини, а това ги поставя в риск. Затова се обсъждат алтернативни решения.

Два столични района – „Оборище“ и „Витоша“ – искаха да кандидатстват по проект на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за изграждане на алтернативни места за настаняване на деца бежанци. Всяко е за не повече от 12 деца на възраст до 18 години, които вече са в България. Такъв център съществува в София и сега. Той представлява един апартамент, в който са настанени десетина деца.

Столичният общински съвет подкрепи идеята за такива центрове преди месеци. Досега нямаше реакции, но това се промени в началото на октомври, седмици преди изборите

Вижте също "Непозната планета". Как живееш в България, когато си дете бежанец без роднини

Организираха се два протеста, подкрепени от националистически организации.

“Хората категорично заявяват, че не искат такъв проект да се състои на територията на района”, каза пред БНТ Любомир Божилов от сдружение “За Княжево”, което организира един от протестите.

“Това не е мястото, където да се изгради този център”, каза Ася Георгиева от сдружението.

ГЕРБ съобщи, че внася предложение за отмяна на решението на общинския съвет от юли – нищо че то е било подкрепено и от нейни представители.

Кметът на един от районите определи случващото се като „предизборна истерия“. Въпреки това и двата района се отказаха от проекта.

За какви центрове става въпрос

Планът за изграждане на места за настаняване на деца бежанци е част от проект, ръководен от ДАБ. Проектът е насочен към непридружени деца бежанци – тоест такива, които са отделени от родителите си и от останалите си роднини и за тях не полага грижа възрастен от семейството или настойник.

От януари до септември 2024 г. 2240 непридружени деца са потърсили закрила в България по данни на агенцията за бежанците, предоставени на Свободна Европа. За цялата 2023 г. броят им е 3843.

Почти всички живеят в шестте приемателни центъра на агенцията за бежанците. Там обаче те не получават достатъчно грижа и закрила, каза пред Свободна Европа Лора Войнова, програмен координатор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ – България - една от партньорските организации по проекта.

Децата, търсещи закрила, особено когато са сами, са изключително уязвими.
Лора Войнова

„Децата, търсещи закрила, особено когато са сами, са изключително уязвими, тъй като са разделени от семейството им и в различна степен са преживели загуба, травма, откъсване от училището и средата им, а много често и насилие“, каза още Войнова.

Само в три от центровете функционират т.нар. „сигурни зони“ – обособени сектори за деца, които не са придружени от възрастен, а общият им капацитет е около 400 деца – много по-малко, отколкото непридружените деца, търсещи убежище. Останалите живеят заедно с възрастни - често мъже, които не са им роднини, а това ги поставя в риск от насилие и експлоатация.

От началото на 2024 г. до момента 49 деца бежанци са настанени в центрове за социални услуги – тоест извън приемателните центрове на агенцията за бежанците, а през цялата 2023 г. – 43.

С тези числа агенцията мотивира решението си да подготви проект, който включва освен всичко друго и изграждане на места за настаняване на непридружени деца бежанци. Той е одобрен от Европейската комисия и получава европейско финансиране в размер на 13 млн. евро.

Вижте също "Сигурна зона". Как България посреща децата бежанци

Предвижда се изграждане на пет центъра за настаняване от семеен тип за деца от 3 до 18 години, като всеки от тях може да има капацитет не повече от 12 деца.

Според УНИЦЕФ - България това е най-добрата форма на грижа за деца в отсъствието на семейството им. Тези услуги са „гаранция за това децата да получат качествена и специализирана подкрепа, която да благоприятства развитието им“, посочи организацията.

Подобен център за настаняване от семеен тип за непридружени деца бежанци съществува и сега в София на територията на район „Оборище“. Той представлява апартамент, в който живеят 10 деца на възраст от 7 до 18 години.

Проектът предвижда още изграждане на едно т.нар. преходно жилище, в което да могат да живеят и младежи над 18 години. Това е една от причините противниците на предложението да твърдят, че центровете не са само за деца. Но това преходно жилище е едно, отделно от другите пет и дори няма да се намира в София, а на територията на община Малко Търново, посочи ДАБ в писмени отговори.

Какво решение е взето

Четири столични района първоначално изявяват желание да кандидатстват по новия проект – „Кремиковци“, „Оборище“, „Искър“ и „Витоша“. Те предлагат да предоставят общински имоти, които да бъдат ремонтирани с осигуреното европейско финансиране и там да се настанят деца.

Два от районите обаче се отказват преди гласуването. Кметицата на район „Кремиковци“ Лилия Донкова (ПП-ДБ-Спаси София) посочва като причина „напрежение сред местното население“, а кметът на район „Искър“ Ясен Русев (ПП-ДБ-Спаси София) – че не разполага с време да проведе допитване до жителите на района за техните нагласи.

Остават два столични района – „Оборище“ и „Витоша“. И в двата района се предвижда да се изградят центрове с капацитет до 12 деца на възраст до 18 години. Администрацията на район „Оборище“ предлага това да стане в сграда на ул. „Цар Симеон“, а район „Витоша“ предлага сграда на бул. „Цар Борис III“.

Вижте също "Отвратително и потенциално опасно". Кои политици започнаха да плашат с мигрантска криза

Предложението минава през три комисии в Столичния общински съвет, които го подкрепят. На 25 юли решението е окончателно прието с 31 гласа „за“, 6 „против“ и двама въздържали се. В подкрепа на решението гласуват присъстващите общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София, ГЕРБ, БСП, „Синя София“, ИТН, а против са тези от „Възраждане“, един от БСП и един независим. Един общински съветник от ГЕРБ и един независим са се въздържали.

Тогава решението не предизвиква масови реакции и критики.

Кой е против решението сега

Превъртаме лентата напред и стигаме до началото на октомври, по-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори. Появяват се първите реакции, а в социалните мрежи се организират два протеста срещу изграждането на местата за настаняване на деца бежанци.

Първият се проведе на 9 октомври пред мястото, където се планира да се изгради центъра в район „Витоша“. Събитието във Фейсбук, озаглавено „Без мигранти в Княжево“ е подкрепено от сдружение „Куберовъ воинъ“ и се посочва, че е организирано от сдружение „За Княжево“. Във видеоклипове от събитието се чува скандиране „България за българите, бежанците вън!“.

Протестът в Княжево на 9 октомври

Вторият е насрочен за 16 октомври пред кметството на район „Оборище“.

В деня на първия протест общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера подкрепи събитието с публикация във Фейсбук, в която нарече планираните центрове „социални язви“ и написа, че „накрая въпросните центрове ще се превърнат в магнит за всякакви престъпници, които се представят за бежанци“.

Самият Контрера не е участвал в гласуването на решението в Столичния общински съвет, а на заседанието на комисията по обществен ред и сигурност, на което проектът е обсъждан, се е въздържал при гласуването.

Ден след протеста в Княжево пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че общинските съветници от партията ще внесат в Столичния общински съвет предложение за отмяна на решението от юли. В съобщението пише, че предложението е „за спиране изграждането на нови бежански центрове в София“.

„Многократно предупредих, че решения, взети на тъмно, без публично обсъждане за изграждане на центрове за бежанци, макар и непридружени деца и младежи, ще доведе до обществено напрежение, на което бяхме свидетели и снощи в кв. „Княжево“, казва общинската съветничка Ваня Тагарева, цитирана от партийния пресцентър.

Вижте също Забрани за ЛГБТ и ограничаване на права. Как езикът на омразата завладява кампанията за изборите

Самата тя също не е участвала в гласуването на решението на 25 юли, а при разглеждането му в комисията по обществен ред и сигурност, на която е председателка, Тагарева се е въздържала.

Повечето общински съветници от ГЕРБ не са участвали в гласуването на решението на 25 юли. От гласувалите един се е въздържал – Румен Александров, а двама са го подкрепили – Прошко Прошков и Диян Стаматов. Свободна Европа опита да се свърже с тях, за да попита защо са променили позицията си. Прошков не отговори на позвъняванията, а Стаматов отклони въпроса и прекрати разговора.

ГЕРБ ще участва в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври и според социологическите проучвания ще бъде водеща сила. Сред посланията, на които партията залага, е борба с нелегалната миграция, а един от предизборните ѝ клипове започва с обещание за „нулева нелегална миграция и сигурни граници за всеки български гражданин“.

Именно това предизвика обвинения от политическите опоненти на ГЕРБ, че партията използва темата в предизборната си кампания.

„Заиграването със страховете на софиянци е основен инструмент на някои политически формации“, написа председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров (ПП-ДБ-Спаси София). „Изненадан съм, че колегите от ГЕРБ-СДС повдигат темата сега.“

Как „предизборна истерия“ спря проекта

Още преди да се стигне до гласуване на предложението на ГЕРБ обаче двата столични района, които бяха поискали да кандидатстват по проекта за изграждане на места за настаняване на деца бежанци – „Витоша“ и „Оборище“, управлявани от районни кметове от ПП-ДБ-Спаси София – се отказаха.

Район „Витоша“ мотивира решението си с това, че „предложената локация не отговаря на необходимите стандарти за осигуряване на адекватна социална грижа за децата“.

Милена Алексиева (ПП-ДБ-Спаси София), изпълняваща длъжността кмет на „Оборище“, каза пред Свободна Европа, че решението е взето заради напрежението около проекта, което според нея е резултат от „предизборна истерия“.

„Тези деца си заслужават и грижата, и вниманието и от чисто хуманна гледна точка трябва да можем да им помогнем“, каза тя. „Проблемът всъщност е в предизборната истерия, която се завихри около този проект.“

Все още не е ясно какво следва за плановете за изграждане на местата за настаняване на деца бежанци след оттеглянето на двата столични района. Освен тях, желание за участие са заявили още общините Бургас, Тунджа и Малко Търново.

Това не е първият път, при който темата за бежанците влиза в употреба в предизборни кампании. А това пречи на разбирането на ползата от подобни проекти, посочи Националната мрежа за децата (НМД) в писмен отговор до Свободна Европа. Организацията не участва в този проект, но има опит в защитата на правата на децата.

„Поради политико-пропагандната експлоатация на темата до обществеността не достига достатъчно информация за реалните цели на подобни проекти и относно това колко важни са тези услуги за приобщаването на децата, потърсили закрила у нас.“

Your browser doesn’t support HTML5

"Като нормалните хора". Как непридружените деца бежанци могат да имат по-добър живот в България