Три минути: Бивш кмет на ГЕРБ сметна за "поръчкова" европрокуратурата. Какво е ParaKids?

Джейхан Ибрямов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Арестът на Джейхан Ибрямов
  • Митниците и Петя Банкова
  • Мостът до Видин

Нобеловата награда за икономика беше присъдена на Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън. Те изучават въпроса защо някои страни се провалят, а други не. "Обществата със слабо законодателство и държавни институции, които експлоатират населението, не се развиват, нито се променят към добро. Изследването на лауреатите ни помага да разберем защо", казват от Нобеловия комитет.

Джейхан Ибрямов

Зам.-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев защити правото да се подслушва депутат, без да е свален депутатският му имунитет. Той каза, че това е допустимо, ако подслушването е било с цел да се събере оперативна информация, а не с цел да се образува разследване на депутата. Така Алексиев коментира случая с Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган, който се кандидатира на предстоящите избори, но не може да води кампания, защото е в ареста. Материалите срещу него са събрани преди да е свален депутатският му имунитет.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Митниците и Петя Банкова

Бившата директорка на агенция „Митници“ Петя Банкова излезе от ареста срещу парична гаранция. Напомняме ви това, което беше известно за нейния случай към момента на задържането ѝ. Банкова беше назначена от финансовия министър Асен Василев и смени шефовете на най-големите митнически пунктове, включително този на Капитан Андреево на границата с Турция.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Иван Портних

Бившият кмет на Варна Иван Портних, на когото Европейската прокуратура в петък повдигна обвинения, определи действията на институцията като „политическа поръчка“, „атака“ и „абсолютна манипулация“. Портних е обвинен в това, че е получил пари от европейски фондове, за да реконструира пристанище, което никога не е съществувало. Той беше кмет от ГЕРБ в продължение на 10 години. Това е първото голямо обвинение на европейската прокуратура в България, пише Медиапул. Медията напомня, че Портних реагира на него 4 дни след съобщението. Бившият кмет нападна директно европейския прокурор Михаела Райдовска, работила по досъдебното производство срещу него, пише Спас Спасов от „Дневник“, който разследваше фиктивното пристанище.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Израел и Хизбула

Израелски танкове влязоха за кратко в базата на мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ). Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че нападенията срещу миротворци могат да бъдат разгледани като военни престъпления. Тел Авив каза, че взима на прицел единствено Хизбула. Израел от дни настоява на оттеглянето на ЮНИФИЛ от Ливан, но ООН отхвърля апелите. По данни на Тел Авив през последния месец Хизбула е изстреляла по Израел 25 ракети и снаряди, които са идвали от места, близо до постове на ЮНИФИЛ.

Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Северна Корея в това, че изпраща свои войници да се бият на руска страна. Първите съобщения за това бяха дошли от американския институт за изследване на войните.

Украйна се намира в най-трудния момент, откакто Русия я нападна през февруари 2022 г. Първо, Русия напредва на Източния фронт и вече го прави с по-големи темпове, отколкото допреди месец-два. Второ, САЩ и други страни все така не разрешават на Киев да стреля по-навътре в Русия със западно оръжие. Трето, нарасна натискът върху Украйна да се съгласи на мирни преговори. Вижте анализа на Стив Гутерман.

ЕС. САЩ

ЕС наложи санкции на 7 фирми и 7 физически лица, свързани с Иран. Твърди се, че Иран е предоставил балистични ракети на Русия, с които тя нанася удари по Украйна.

От бъдещия президент на САЩ зависи до голяма степен и изходът от две войни – в Украйна и в Близкия Изток. Вижте видеото, в което разказваме как всеки от кандидатите гледа на руската агресия.

И една препоръка

През уикенда деца с увреждания участваха в Софийския маратон. Това стана възможно благодарение на група помощници от организацията ParaKids. Разказваме за тях в рубриката „Човек на деня“.

… плюс моят личен фаворит

Граница като граница, но не и за тировете. Тъкмо са стигнали до граничния пункт, но един светофар ги отклонява встрани, а понякога това се прави и от някакви момчета в черно. На моста над Дунав при Видин камионите са принудени да отбият на частен паркинг, да платят за него 15 лева, пък после ако искат могат и веднага да излязат. Има превозвачи, които вече искат да заобиколят България. Елица Симеонова провери на място за какво става дума и установи, че същото се случва и на други гранични пунктове.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг