"Доганчо даде поръчката на Делянчо". Как се назначават хора в прокуратурата и съда

Съдия Владислава Цариградска

Заплахи, рекет, пари и контрол. Историите за работата на българския съд и прокуратура са като сюжет на мафиотски трилър. Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса показа част от зависимостите в съдебната система, но от това не последваха разкрития, а мълчание.

Една и съща неприятна история продължава вече близо 5 години. През 2020 г. двама магистрати разказаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че са заплашвани от предполагаема престъпна група на Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Тогава прокуратурата не реагира, а разследване срещу Божанов започна едва в края на април 2023 г.

Двамата магистрати са съдия Владислава Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров.

Що се отнася до Нотариуса, в края на януари тази година той беше убит. След убийството излязоха наяве тайни механизми за въздействие върху службите, прокуратурата и съда, градени с години.

Случаят доведе до създаването на специални комисии в различни институции, както и до серия изслушвания. Стана ясно, че Нотариуса е имал тайни контакти в съдебната власт и полицията. Появиха се подозрения, че протекциите му достигат до най-високото ниво в прокуратурата.

В "Студио България" на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря със съдия Владислава Цариградска за това докъде стигнаха разследванията.

Най-важното от интервюто

  • "Прегрупирането в прокуратурата беше осъществено успешно".
  • "В последните 30 години в съдебната власт и по-специално в прокуратурата, има омерта".
  • "Доганчо даде поръчката на Делянчо, а Делянчо предаде на Сотирчо".
  • "Жалните стенания на Ахмед Доган за това как Пеевски е овладял съдебната система изглежда имат почва и основания доста по-назад във времето".
  • "Ако г-н Ахмед Доган е загрижен за демокрацията – освен да изразява известно, може би, разкаяние, какво е допуснал –той дължи на цялото общество да разкаже и нещо повече. [Например] за всички тези зависимости, които на него са му известни и за всички тези злоупотреби, които предшестват актуалните събития".
  • "[Стартирането на процедурата за избор на нов главен прокурор е] желание да бъде продължен контролът върху поста на главния прокурор и да може следващият да продължи да спазва правилата и закона на омертата и да не засяга високите постове и хората, които упражняват голямата власт в държавата".

Прегрупиране

Съдия Цариградска коментира промените по върховете на прокуратурата, настъпили след отстраняването на Иван Гешев от поста на обвинител номер едно през юни 2023 г.

Оттогава институцията временно се оглавява от бившия му заместник Борислав Сарафов, а анализатори коментират, че новото ръководство възпроизвежда стари похвати на потулване на дела или образуване на партийно поръчани проверки.

Цариградска нарича целия феномен "прегрупиране" на прокуратурата и му дава оценка: „Прегрупирането в прокуратурата беше осъществено успешно“, каза тя.

Според нея то е резултат на нещо, което се ползва като нарицателно име за пазене на тайна - омерта, като в италианската мафия. По думите й „в последните 30 години в съдебната власт, и по специално в прокуратурата, има омерта“.

Вижте също Сарафов vs. Гешев. Как прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всеки

Фразата "прегрупираме се" се появи в запис, в който се чуват гласове, приличащи на тези на Иван Гешев и Борислав Сарафов. Към момента на публикуването на записа първият все още е главен прокурор, а вторият – негов заместник. Диалогът се случва на фона на изострящо се противопоставяне между двамата. То настъпва, след като близо до колата на Гешев избухва взрив.

"Искам да ти кажа само да знаеш, че не се прощаваме. Играта продължава. Прегрупираме се – кой на каква позиция е, но приятелството си е приятелство. Ние оставаме да бъдем и приятели. И това, което си говорихме с тебе, ако си спомняш на морето на семинара на "Ханс Зайдел" в Поморие, това остава в сила. Аз разчитам на теб и ти бъди убеден, че разчиташ на мен", казва гласът, който звучи като този на Сарафов.

Вижте също Как Пеевски владее правосъдието

Влиянието на Пеевски

След убийството на Нотариуса съдия Цариградска каза, че върху нея е упражняван натиск във връзка с решение по конкретно дело. „Освен това ми беше казано, за да бъда респектирана, че Марти [Нотариуса] е много е близък с Иван Гешев и Пеевски“, каза Цариградска през февруари.

За влияние на Пеевски в съдебната система започна да говори и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Това стана преди дни, след разрива в отношенията между двамата. „Години наред той е извоювал лични позиции в съдебната система, без съдействието на ДПС, обаче от името на ДПС“, каза Доган.

Вижте също Какво не знаете за Доган и Пеевски

Но Цариградска дава да се разбере, че партийното влияние върху прокуратурата не е започнало с появата на Пеевски на политическата сцена. По думите ѝ „в момента жалните стенания на Ахмед Доган за това как Пеевски е овладял съдебната система изглежда имат почва и основания доста по-назад във времето“.

Цариградска обясни това влияние с думи на съдия Веселин Пенгезов, който е отстранен като кандидат за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Това се случва с повдигане на обвинение за злоупотреба с парични средства, по което е окончателно оправдан след това. „Той казва пред Висшия съдебен съвет тогава: „Доганчо даде поръчката на Делянчо, а Делянчо предаде на Сотирчо. Тогава главен прокурор е Сотир Цацаров, който иска отстраняването от длъжност на съдията Пенгезов“.

Вижте също "Да не се отметне това момче". Пеевски и влиянието му над Темида, което ВСС не проверява

По късно Пенгезов печели дело срещу България и в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Според Цариградска в осъдителното решение срещу България се вижда „как прокуратурата може да се разправя без никакви предпазни клаузи с всеки неудобен по една или друга причина съдия, включително повдигайки едно вероятно изначално абсолютно несъстоятелно обвинение“.

Вижте също "Той смята, че е купил тая партия". Какво е бъдещето на Доган и Пеевски в ДПС