Партията на Шолц надделя над "Алтернатива за Германия" на изборите в провинция Бранденбург

Германският канцлер Олаф Шолц

Германската социалдемократическа партията (SPD) на канцлера Олаф Шолц печели изборите в провинция Бранденбург. Според временните резултати социалдемократите получават 30,7% от гласовете, което вероятно ще им осигури 32-ма представители в 88-местния парламент.

Новината идва на фона на серията от избори в две германски провинции от началото на септември. В тях за пръв път след края на Втората световна война и нацисткия режим в Германия, крайнодясна партия спечели вота в една от провинциите. Това се случи при победата на Алтернатива за Германия (AfD) в Тюрингия, като крайнодесните имаха и отличен резултат и в друга източна провинция – Саксония.

Вижте също Какво става в Германия след новия успех на крайнодесните

На изборите в Бранденбург в неделя AfD отново се представи добре и остава на втората позиция с 29,2% от гласовете, което се очаква да донесе на партията 30 места в парламента. Това е повишаване на броя депутати на партията с близо 1/3 спрямо вота през 2019 г. Заедно с това броят депутати ще позволи на партията да блокира ключови решения и назначения в следващите 5 години.

На трето място остават левите от „Съюзът на Сара Вагенкнехт“, които получават 13,5 % от гласовете и затвърждават добрите си резултати от изборите в Тюрингия и Саксония.

Последната партия, която попада в парламента на Бранденбург, е Християндемократическият съюз (CDU), който получава 12,1% от гласовете и с малко намалява броя на депутати си спрямо 2019 г.

В същото време „Зелените“, които са една от партиите, участващи в коалиционното управление на страната, претърпяха пълен провал и не успяха да преминат прага за попадане в парламента. Извън него остава и „Левицата“.

Изборните резултати показват, че в провинцията ще трябва да се търси нова формула на управление. До момента местното правителство с премиер Дийтмар Войдке, управляваше с подкрепа от SPD, CDU и „Зелените“.

Сега, за да запазят властта, социалдемократите и християндемократите ще трябва да се споразумеят със „Съюзът на Сара Вагенкнехт“. От там обаче вече поставиха сериозни условия, свързани с цялостното управление на страната и външната ѝ политика, за да подкрепят формирането на местни правителства в Тюрингия и Саксония.

Изборите в Брандебург бяха описвани като ключов тест за възможността на Олаф Шолц да продължи да управлява страната като канцлер. Доверието в правителството беше сериозно разклатено заради серията слаби изборни резултати на партиите в коалицията - SPD, „Зелените“ и либералите от „Свободната демократическа партия“ (FDP).

„Страхотен резултат, страхотно за SPD и за всички нас“, каза Шолц след края на изборния ден, цитиран от Политико.

Резултатите от изборите в трите провинции през септември, идват в момент на дискусии за бъдещето на SPD и лидерството в една от двете големи партии в страната.

По данни на екзитпол на обществената телевизия ARD две трети от гласувалите за SPD в Бранденбург са подкрепили партията, за да се противопоставят на AfD, а не за да изразят подкрепа към социалдемократите.

В последните повече от 12 месеца крайнодясната AfD регистрира сериозно покачване на подкрепата за партията. Тези резултати дойдоха основно благодарение на високата подкрепа за партията в провинциите, които са част от бившата Германска демократична република (ГДР), която до 1989 г. е част от Източния блок.

Заради радикалните послания на крайодесните, голяма част от останалите партии в Германия призовават за поставянето ѝ в изолация и държането и встрани от управлението както на федерално ниво, така и в правителствата на отделните провинции.

Вижте също Неонацисти с план. Как една тайна среща в Германия предизвика масови протести