Къде живее Делян Пеевски

Делян Пеевски пази в тайна къде живее, няма имущество на свое име и ползва къщи и автомобили под наем. Колаж

Хотели, преградени улици, високи огради и скрита собственост. С това ще се сблъскате, ако опитате да откриете къде живее Делян Пеевски. Санкционираният за корупция политик пази в тайна адреса си и не отговаря на въпроса къде живее. Свободна Европа обаче потърси отговора.

Той спечели битката да използва името ДПС на предстоящите в края на октомври избори. Прави изявления почти всеки ден пред репортери в парламента. Името му е замесено в не една и две истории за съмнителни сделки и политическо влияние. Делян Пеевски дори е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Много се знае за него, но не се знае едно - къде живее.

Свободна Европа откри поне пет имота - повечето в рамките на София, за които има информация или се предполага, че в определени периоди са били обитавани от политика бизнесмен. Един от тях е известният хотел "Берлин" в "Бояна", други са в кв. "Симеоново", има и следи, които водят към зимния курорт "Боровец".

Пеевски никога не е показвал дома си. И това го прави различен от всички останали политически лидери, за които през годините винаги е имало такава информация.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов сам разказва за къщата си в „Банкя“. Кирил Петков от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) показа апартамента си на ул. "Цар Шишман" в центъра на София. Около къщата на столичната улица „Чаталджа“ на другия лидер на формацията – Асен Василев, имаше скандал.

Мястото, където живеят най-влиятелните политици, никога не е било тайна

Дори и в близкото минало мястото, където живеят най-влиятелните политици, никога не е било тайна. Бившият премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев (2005 - 2009) живееше под наем в апартамент в столичния квартал „Бояна“. Бившият премиер и бивш лидер на СДС Иван Костов (1997 - 2001) разказваше за теменужките в къщата му в „Драгалевци“ в полите на планината Витоша. Всички знаеха къде се прибира вечер бившият цар и бивш премиер Симеон Сакскобурготски - той канеше гостите си в двореца „Врана“ в покрайнините на София.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган дълги години живееше в т. нар. сараи в "Бояна" и в парка "Росенец" на брега на Черно море - според сезона. Битката между Доган и Пеевски за партията ДПС стигна и до "сараите" и първият беше принуден да се изнесе.

Вижте също "Сараите". Колко са, какво представляват и как Доган заживя в тях

Това се случи след началото на откритата му война с единия председател на ДПС Делян Пеевски. Местонахождението на Доган се превърна в централна тема за телевизионните новини. Репортери на трите национални телевизии бяха поканени да снимат как изглеждат резиденциите на Доган в „Бояна“ и "Росенец", за да се види, че той е живял в разкош.

В момента не знаем къде живее Ахмед Доган. За Делян Пеевски обаче никога не сме знаели. Той вече е лидер на партия, дълги години беше депутат, бил е следовател и зам.-министър, беше дори председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за ден. Негови опоненти описват значителното му влияние в медии, бизнес, държавни институции, съдебната система. Безспорно Пеевски е сред най-влиятелните хора в България.

А къде живее? Делян Пеевски не отговаря на питанията на Свободна Европа и не можем да чуем от него отговор на този въпрос. В следващите редове обаче ние ще го дадем.

Няма нищо на негово име

Темата за имотното и финансово състояние на Пеевски не е нова, а изследването ѝ не е лесно. Причината е, че става въпрос за мрежи от фирми, сделки и договори.

Вижте също Откъде са парите на "най-големия дарител" Делян Пеевски

В момента Пеевски няма лично имущество. Поне така пише в декларацията, която той е подал през 2024 г. Хората на публични длъжности подават декларации с имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията. Пеевски е народен представител и също подава редовно декларации.

Тази година той е декларирал, че не притежава лично имущество, но използва 9 имота и 5 автомобила с договори за наем. В публикуваните декларации не пише нито кой е действителният собственик на ползваното имущество, нито къде се намира.

Делян Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания и това ограничава възможностите му да работи с банки. Това може да обясни факта, че той не притежава нищо на свое име. Но пък той предпочита да е така още преди санкциите.

През 2014 г. разследване на неправителствената организация „Протестна мрежа“ показа, че депутатът използва “като свои” имоти, притежавани от фирми, чиито крайни собственици са офшорни компании. Това означава, че действителният собственик официално е скрит. В разследването се говори за 98 имота, свързани с Пеевски в София, Пловдив, Несебър, Велинград, както и за "делянпеевските къщи в село Ковачевица", част от тях също на офшорни фирми.

През 2017 г., Пеевски декларира, че е собственик на два апартамента и къща с двор в София. От следващата година обаче той започва да ползва къщи и автомобили само под наем.

Вижте също Проверете пак. Кой е Делян Пеевски

Когато стане дума за Пеевски, различни хора споменават хотел "Берлин". По разказите им, там той привиква политици, бизнесмени, дори хора на високи позиции в администрацията.

Свободна Европа сравни публичните данни на квадратурата на имотите, които Пеевски е декларирал, че ползва под наем, с тази на имоти, които са били собственост на неговата фирма "Интръст". Прегледахме и информацията, която е публикувана по темата през годините и идентифицирахме няколко имота, за които може да се предположи, че са имотите, които Пеевски е посочил, че ползва под наем.

Какво е хотел "Берлин“ в "Бояна"

Хотелът всъщност вече е бивш хотел. Намира се накрая на пресечка на "Беловодски път", основната улица в квартал "Бояна". Пътят свършва пред хотела, след това е гората.

"Продава апартаменти". С такива плакати ни посреща бившият хотел "Берлин" в полите на планината Витоша. Сградата е част от "Берлин парк Бояна", а цената на квадратен метър 2 хил. евро. Затвореният комплекс се рекламира с "високо ниво на сигурност и спокойствие".

Бившият хотел "Берлин" е най-популярното място, което се свързва с името на Пеевски.

Хотел „Берлин“ в столицата стана известен за първи път през 2014 г., когато бившият вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че е бил многократно канен "на кафе" от Пеевски именно в този хотел. На срещите са били и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов. Днес последният е изпълняващ функциите главен прокурор.

Наскоро и бившият депутат от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов също разказа, че се е срещал с Пеевски в хотел „Берлин“.

Според разследване на сайта NOрешарски от 2013 г. "след нанасянето на Пеевски целият последен етаж [на хотел "Берлин"] е специално озеленен с цел спиране на видимостта", а на паркинга е имало охранители.

През 2020 г. реформистката партия „Да, България“ организира протести срещу Пеевски пред хотела.

До последно Пеевски ни правеше срещите в хотел „Берлин“
депутати от ДПС-Доган

Четири години по-късно започна войната в ДПС и представители на фракцията на Доган направиха същото - отново отидоха да протестират срещу Пеевски пред хотел "Берлин".

Хотелът никога не е бил официално собственост на депутата, но различни публикации са свързвали фирмата собственик с него.

През 2021 г. разследване на „Капитал“ разкри, че Пеевски е продал контролираната от него „БЛ-ритейл риъл естейт“ - фирма, в чийто активи влиза и хотел „Берлин“. Купувач е фирма, чийто собственик е бивш служител на бизнесмена Георги Самуилов.

Върху оградата на комплекса има плакати, че се продават апартаменти.

Хотелът вече не работи. Той се разпродава като апартаменти и на оградата са сложени огромни плакати за продажба на жилища. Въпреки това депутати от ДПС-Доган казаха пред Свободна Европа, че „до последно Пеевски ни правеше срещите в хотел „Берлин“.

Протест пред "дома на Пеевски" в "Симеоново"

Сега се пренасяме в друг от скъпите софийски квартали в полите на Витоша - "Симеоново". И там има имот, който може да бъде свързан с Пеевски.

До тази сграда ни води тясна еднолентова уличка, а около нея не се забелязва движение, присъствие на охрана или полиция. Трудно е да се види и какво се случва зад оградата.

Сградата на ул. "Златен век" в столичния кв. "Симеоново".

Това място не е толкова популярно, колкото хотел "Берлин". В началото на годината бившият служител на ДАНС Росен Миленов протестира пред този имот като каза, че се намира пред „къщата на Пеевски в кв. „Симеоново“. Във видеото Миленов твърди, че улицата се пази от полиция. Става дума за улица "Златен век".

Проверихме публичните регистри и открихме съвпадение на квадратурата на този имот с един от имотите, които Делян Пеевски е декларирал, че ползва под наем. Декларирал е и колко наем плаща - 219 хил. лева. Но не е ясно за какъв период е тази цена.

В миналото сградата е била собственост на фирма „Интръст“, чийто едноличен собственик на капитала е Пеевски. По-късно обаче имотът е продаден.

Около имота има висока ограда.

Историята на тази сграда е част от разследване на Капитал от 2022 г. От него става ясно, че санкционираната от САЩ по закона "Магнитски" фирма на депутата Делян Пеевски "Интръст" е продала много от имотите си в края на 2021 г. Купувач е компанията "Стройко 2011", в която в началото на декември 2021 г. като собственик влиза ММА треньорът Севастиян Костов. Не е ясно откъде Костов има толкова пари. През 2022 г. от сдружение БОЕЦ поискаха Националната агенция за приходите (НАП) да му направи ревизия, но от агенцията отказаха.

С глава на лъв

Съвсем наблизо се намират други два имота, които са свързани с Пеевски в миналото и чиято квадратура съвпада с тази на два от имотите, които е декларирал, че ползва под наем сега.

До тях се стига по друга тясна уличка, на пешеходно разстояние от предишната сграда, която ни извежда към две съседни къщи, отново в столичния квартал „Симеоново“. Те се намират на ул. "Иван Богданов" и разполагат с няколко спални, сервизни помещения, гараж, битов кът с камина, фитнес зала и сауна.

Около улицата не се забелязва присъствие. На една от сградите е изобразена глава на лъв.

Зад оградата има две къщи, а на фасадата на едната от тях има глава на лъв.

Някога на тази улица е имало охрана. За това свидетелства през 2013 г. разследване в сайта NОрешарски.

"Охраната по улица "Иван Богданов" е заради къщата на номер 4. Не знаем дали тук живее семейството на Делян Пеевски, но знаем, че майка му е през повечето време в чужбина", пише в разследването.

Снимки на Google Maps от 2012 г. показват, че улицата е била охранявана. От сайта NOрешарски идентифицират охранители от фирма „Командо“.

Двата имота са съответно под номер 2 и 4 на ул. "Иван Богданов". Пеевски е декларирал, че плаща наеми от 126 хил. и 28 хил. лева, като отново не става ясно за какъв период. Цените в района обаче водят до извода, че вероятно става дума за годишен наем.

Палат на края на града

В покрайнините на столичния квартал "Горна Баня" стигаме до затворена улица. Няколко кабини за охрана, много камери и бариера говорят, че имотът се обитава от силно охранявано лице.

Първата кабинка за охрана е преди бариерата.

Имотът също е бил собственост на фирмата на Пеевски "Интръст" и е продаден през 2021 г. на "Стройко 2011", която вече споменахме. Квадратурата на имота съвпада с тази на имот, който Пеевски е посочил, че ползва под наем срещу 155 хил. лева. Не е уточнено за какъв период е този наем.

Очевидно в момента имотът не се обитава от силно охранявано лице, защото в кабинките няма охрана, а има багаж.

Улицата е преградена с бариера.

Преградената ул. "Диамант" е общинска собственост. От другата страна на имота също има второстепенна улица, която е общинска и до която не може да се стигне, тя извежда до футболно игрище.

Улицата, преградена с бариера води до два имота от двете и страни. Футболното игрище, което се вижда също е частно и оградено.

Свободна Европа провери и на кого са другите имоти в отцепената улица. Те са на Никола и Христо Кръстеви. Христо Кръстев е собственик на "Олинеза", а синът му Никола беше депутат в 45-тото Народно събрание от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Никола Кръстев е собственик и на футболното игрище, което се вижда на картата.

Снимки в Google показват, че строителството в имотите е започнало след 2000 г., а улицата е преградена с бариера поне от 2012 г.

Снимки в Google Maps от 2012 г.

Будките за охрана също са били налични и към 2012 г.

Работници са попаднали в кадър по време на заснемането от Google.

Търси се

През годините местонахождението на Пеевски беше свързвано с Дубай, хотел „Ястребец“ на Боровец, а в последните седмици и със сградата на Народното събрание. Негови съпартийци казаха пред Свободна Европа, че той е там през цялото време.

През 2019 г. въпросът „къде живее Пеевски“ стигна до Върховния административен съд. Причината тогава беше неяснотата дали има право да участва изборите. Едно от изискванията на закона е кандидатите да са живели в България шест месеца без прекъсване. В този период сайтът „Биволъ“ разпространи данни за полетите на Пеевски извън България, от които е видно, че депутатът прекарва по-голямата част от работното си време в Дубай. Съдът отказа да провери случая.

Вижте също КТБ, цигари и един изчезнал тефтер. Пет случая, в които Пеевски остана незабелязан за прокурорите