Жена е убита с чук. Задържан е мъжът, с когото е живяла загиналата

Снимката е илюстративна

Мъж е убил жена си с чук, съобщи БНТ. Извършителят е установен и задържан, казаха от МВР. Установено е, че той е живеел с жертвата на семейни начала. Жената е на 22 години.

Сигналът за инцидента е получен около един часа сутринта в неделя. Дневник съобщава, че по неофициална информация мъжът се е укрил до магазин в района на инцидента, но е бил заловен от полицията и е направил пълни самопризнания.

Домашното насилие е системен проблем в България. Няма официална статистика на жертвите, но от началото на годината случаите на жени, убити в условията на домашно насилие са повече от 10.

Вижте също "Грозната истина". Защо законът нямаше да защити убитата Кристина Благоева

По данни на МВР нараства броят на регистрирани сигнали за физическо и психическо домашно насилие.

В края на юни бившият шофьор на ведомствената болница на МВР Орлин Гигов беше задържан за убийство в условията на домашно насилие. Преди това той многократно е пребивал жените, с които живее и това е било известно.

В края на юли 35-годишен мъж в Пазарджик беше задържан по подозрения, че е намушкал с нож и убил бившата си приятелка. Според разследващите задържаният умишлено е умъртвил 29-годишната жена, а най-вероятната причина за убийството е ревност.

През лятото на 2023 г. в страната имаше вълна от протести по повод насилието срещу Дебора Михайлова в Стара Загора, която беше обезобразена с макетен нож. Народното събрание отговори, като прие дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие.

Вижте също Спор за деца, тормоз, смърт. Какво знаем за убийството, за което са обвинени майка и дъщеря