Три минути: Франция арестува собственика на Телеграм Павел Дуров, очаква се обвинението. Как Русия ще преподава "семейството"

Жена отдава почит на жертвите на нападение с нож в Солинген, Германия, 24 август 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Близкият Изток
  • ЛГБТ
  • Русия и семейството

Израел и ислямистката групировка Хизбула изстреляха стотици ракети едни срещу други. Първоначално Израел обстреля превантивно южен Ливан, където има позиции на Хизбула. Групировката стреля почти веднага по цели в Израел, където е въведено извънредно положение. Всичко това може да спре усилията за спиране на огъня в Ивицата Газа и да отвори вратата към глобална война. „Дневник“ следи събитията на живо.

Телеграм и Павел Дуров

Франция арестува собственика на социалната мрежа Телеграм Павел Дуров. В понеделник се очаква да му бъде повдигнато обвинение и да бъде определена мярката му за неотклонение. Медийни източници казват, че обвинението най-вероятно ще е за липса на сътрудничество с властите, когато в Телеграм се договарят доставки на наркотици или се публикува детска порнография.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Нападение с нож Германия

Късно в петък неизвестен мъж нападна с нож хората по време на концерт в германския град Солинген. Загинаха трима души, 8 са ранени. В неделя полицията арестува заподозрян. Той се оказа 26-годишен сириец, поискал убежище в Германия. Тъй като страната на ЕС, през която той е влязъл в съюза, е България, той е трябвало да бъде депортиран в България, но се е укрил и преместването му не е било осъществено. Тийнейджър беше арестуван в Германия за това, че е знаел за нападението, но не е информирал властите. ИДИЛ пое отговорност за терористичния акт, но засега не е представила доказателства.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ЛГБТ

Законовата поправка, която забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище, породи заплахи към учителите, които молят парламента решението да се преразгледа. Заплахите бяха отправени от „Възраждане“-Варна и после подсилени като национален призив за разправа от лидера Костадин Костадинов. Те отправиха апел към родителите да търсят сметка от директорите на училищата, обещаваха даването на учителите на прокурор и публикуваха списък с имена на набелязаните учители. Катерина Василева разказва цялата история.

В защита на учителите се обявиха няколко души от ГЕРБ, коалицията ПП-ДБ, Министерството на образованието, кметът на Варна, институцията на омбудсмана, КНСБ, вицепрезидентката Илияна Йотова, преподаватели. Защитата им е единна, но отправната точка не винаги съвпада – едни защитават учителите заради правото им на мнение по принцип, а други посочват, че в основата на проблема е именно „законът за омразата“ към ЛГБТ.

ПП-ДБ ще внесе поправки в законовите текстове през тази седмица. Коалицията не е уточнявала дали ще предложи да отпаднат текстовете или само да се уточнят формулировките.

Русия

Русия въвежда училищен предмет, в който ще се изучава семейството. Хорариумът е точкова, колкото и по химия в неспециализираните училища. В часовете ще се преподава целомъдрие, организиране на домакинството, знанието, че семейството е „основата на всяка държава“, нуждата от патриотизъм, многодетност и връзка с Родината. Думата „секс“ не присъства. Бракът е само между мъж и жена.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Това, че Украйна навлезе в руска територия, без да може навреме да се научават новините за това, отмести вниманието от два паралелно протичащи процеса. Първият е, че Русия напредва на Източния фронт в самата Украйна. Вторият е, че Украйна разшири периметъра на военните бази и летища в Русия, по които нанася удари с дронове – в края на миналата седмица тя обстрелваше едновременно 7 руски области. Президентът Зеленски твърди, че Украйна вече разполага със собствена хибридна ракета-дрон с голям обсег.

И три препоръки

„Моята любима страна“ на руската журналистка (днес в изгнание) и ЛГБТ активистка Елена Костюченко излиза на български. Костюченко е Човек на деня на Свободна Европа.

В село Старо Железаре близо до Хисаря дуварите са изрисувани с необичайни графити – там са няколко президенти, кинозвезди от местната кръчма и от световното кино. Вижте видеото на Ваня Савкова и Илиян Ружин.

Пицата „пристига“ в България през 70-те години на 20-и век и бързо става масово ястие. Но в Италия тя има по-дълга история, за която разказва Стефан Дечев – в това число и за това на кого е кръстена пица „Маргарита“.

… плюс моят личен фаворит

Един човек се оказа в центъра на събитията в България, а това не отива на поста му. Заради него пропадна второ правителство. Това е министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Борис Митов обяснява защо това е проблем. Чуйте го в предаването на Иван Бедров „Големият въпрос“.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг