Голямата картина: Един "черен списък", един проблемен министър и един липсващ Путин

Концерт на Бой Джордж в Лос Анджелис, 22 август 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Над 800 български преподаватели бяха наречени "престъпници" и списък с имената им беше публикуван в социалните мрежи. Председателят на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов ги заплаши с прокуратурата. Причината – те не одобряват промените в закона за училищното образование, с които беше забранено разискването на теми в училище, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация". Какво означава всичко това?

Българските депутати вярват, че тийнейджърите стават ЛГБТ чрез пропаганда. Така ли е? Вижте историята на Виктория, която преживя гимназията като ЛГБТ ученичка.

Един министър може да загуби властта, но по всякакъв начин се опитва да я задържи. Проваля вече второ правителство. Как се използва МВР за политически цели и какъв е проблемът полицаи да протестират заради Калин Стоянов?

Къде е Путин?

Минаха повече от две седмици, откакто Украйна навлезе в Русия, а от Москва не се чуват нито призиви за отпор на врага, нито заплахи. Путин мълчи. Къде е Путин, докато нападат страната му? Вижте тук.

Блок 58

Те се занимават с наука и живеят в държавно общежитие – блок 58. Сега обаче са принудени да го напуснат, без да знаят дали ще се върнат. Научете какви са историите на Димитър, Ралица и Христина.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова