"Mоже би последнaта възможност". Блинкен е на девето посещение в Израел от началото на войната

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) се среща с президента на Израел Исаак Херцог в Тел Авив, Израел, понеделник, 19 август 2024 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в понеделник за сключване на споразумение за мир в Ивицата Газа по време на деветото си посещение в Израел от началото на войната.

Той определи момента като „вероятно най-добрата, а може би и последната възможност“ за спиране на огъня.

Вижте също Защо Иран бави обещаното си "отмъщение" срещу Израел

Новината идва на фона на продължаващите вече няколко месеца преговори с помощта на посредници между воюващите страни.

Израел обяви война срещу паравоенната ислямистка групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави през октомври. Тя започна след атаката на Хамас в Южен Израел, при която бяха убити около 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници. Отговорът на Израел доведе до десетки хиляди жертви в Ивицата Газа според местните власти.

В рамките на посещението си Блинкен ще засили дипломатическия натиск от страна на САЩ за постигане на мир.

„Това е решителен момент, вероятно най-добрата, може би последната възможност да върнем заложниците у дома, да постигнем прекратяване на огъня и да поставим всички на по-добър път към траен мир и сигурност“, каза Блинкен пред репортери.

Той ще отпътува за Египет във вторник, след като завърши посещението си в Израел, където ще разговаря с президента Исаак Херцог, премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант. Тази седмица в Кайро предстои да продължат преговорите за спиране на огъня.

Израелските власти са подложени на все по-силен натиск да прекратят офанзивата си. В неделя граждани на Израел проведоха пореден протест срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Ситуацията в Близкия Изток се усложни допълнително след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран в края на юли. Тогава Иран се зарече да отговори на атаката, като до момента страната не е предприела военни действия.

Вижте също Кои лидери на групировки са били обект на покушения от Израел