Три минути: Хора без вода питат къде са властите. Има ли дело на прокуратурата, свободно от ДПС

Протест до село Хаджидимитрово, Северна България, срещу бездействието на властите на фона на безводието.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ЛГБТ
  • Водата
  • ДПС

Днес изтича срокът, в който Горица Грънчарова – Кожарева трябва да представи на президента Радев своя проект за служебен кабинет. Той ще бъде вторият, съставен след измененията в Конституцията.

Държавата срещу ЛГБТ

Парламентът няма намерение да спира дейността си срещу ЛГБТ хората. Освен че прие закон, представящ като „пропаганда“ живота на ЛГБТ общността в училище, сега в Народното събрание е внесен и друг проект, този път не на „Възраждане“, а на „Има такъв народ“. Той би забранил вече не „пропагандата“ и не „в училище“, а научната информация за пола изобщо, при това извън училище.

Много хора вярват, че не са хомофоби, а просто искат да защитят децата от това „да станат гей“. По тази причина те имат доверие на политиците, прокарващи различни ограничения за ЛГБТ хората. Но в историята има много неприятни примери за нещо подобно. Диана Иванова разказва за един такъв пример от нацистка Германия – хората одобряват гоненията на евреите „не защото евреите са лоши“, а защото, смятат те, трябва да се защити природата.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ООН за закона анти-ЛГБТ

Върховният комисариат по правата на човека на ООН осъди забраната за обсъждане на ЛГБТ теми в училище и призова България да я преразгледа. В позиция на институцията пише, че 82% от представителите на ЛГБТ общността в България съобщават, че са били подложени на тормоз в училище. Новата забрана единствено ще задълбочи случаите на нарушения на човешките права срещу хората от ЛГБТ общността, както и сплашването и тормоза в училищата, пише в документа.

По-рано комисарят на Съвета на Европа по правата на човека беше призовал Румен Радев да не подписва промените, но президентът не се съобрази с призива.

Липсата на вода

Жители на свищовски села протестираха през уикенда срещу властите, които не взимат мерки да преодолеят безводието. Те блокираха на две места пътя Плевен – Русе. Напомняме, че в над 200 населени места в страната има обявен воден режим.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

ДПС

ДПС-Доган призова прокуратурата да провери нещо, което десетки медии и НПО искат от десетилетие – дали Делян Пеевски има нещо общо с фалита на банката КТБ.

Прокуратурата е събрала доказателства по случай на корупция, за която десетки медии и НПО говорят от години – това е казусът с отпускане на необезпечени кредити от Българската банка за развитие, в случая – кредит за фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. Адвокатът на Вълка каза, че това е косвена атака срещу Ахмед Доган, а не срещу неговия клиент, който е близък на Доган.

Самият Гайтански се предаде доброволно на властите в петък.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната

От петък до днес Украйна повреди два моста в руската Курска област. И двете съоръжения се смятат за стратегически. Настъплението на Киев в Русия не е спирало, но е забавено заради подкрепленията, които Москва изпраща. По непотвърдени данни в неделя Украйна е контролирала около 1150 кв.м. Два дни по-рано те бяха 1000.

Твърди се, че войната в Украйна е и война на дронове. Инженерите се борят да ги направят още по-самостоятелни, като използват изкуствен интелект в програмирането.

Путин много бързо издига своята племенница Анна Цивильова в системата на отбраната на Русия. В събота той я назначи за държавен секретар по отбраната, най-високият пост след този на министъра.

Израел, Газа, Иран

Хиляди израелци протестираха в събота с искане премиерът Нетаняху да подаде оставка, огънят в Газа да бъде спрян, а израелските заложници на Хамас да бъдат освободени с постигане на сделка. По данни на властите в Газа над 40 000 души са били убити в израелската офанзива срещу Ивицата.

Иран държи света на нокти, откакто заплаши да удари Израел преди повече от две седмици. Това е ход, който може да въвлече региона в пълномащабна война. Израел и Западът от седмици очакват нападение от Иран, но то не идва. Ето защо се бави обещаната иранска атака.

И три препоръки

През 1999 войната на Сърбия в Косово унищожи стотици сгради в новата малка страна. Сред тях имаше много църкви. Вижте как изглеждат храмовете днес.

Честит рожден ден на Тайка Уайтити, който създаде филма „Джоджо Заека“ и изигра в него един пародиен Адолф Хитлер. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ален Делон е идол на няколко поколения европейци, израснали с европейското кино. Той почина в неделя на 88-годишна възраст. Вижте малка част от живота му в снимки.

… плюс моят личен фаворит

Ако използвате „преводача“ на Гугъл, вече имате една нова възможност – да „превеждате“ и на ромския език романи. Той произлиза от санскрит и е майчин език на 12 млн. души в Европа. Андренита Димитрова преподава в казанлъшкото село Манолово, където над 90% от децата са роми, много от тях не знаят български. Когато не се разбира с тях, тя използва тази нова функция на Гугъл. Разказва Видка Атанасова.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг