"Евтин популизъм". Депутатите забраниха ЛГБТ "пропагандата" сред деца с "текстове от Уикипедия"

Петър Петров от "Възраждане" беше от основните говорители в парламента в подкрепа на забраната срещу т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред децата, 7 август 2024 г.

Парламентът забрани в сряда с голямо мнозинство т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца. Това стана с поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, внесена от "Възраждане" и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички 16 независими депутати.

Това стана седмица след като промените бяха подкрепени с голямо мнозинство на заседание на Комисията по образование и наука. Подобно законодателство от години действа в Русия, където от края на миналата година вече са забранени всички дейности в защита на ЛГБТ общността, независимо от възрастта.

Вижте също "Една партия вее знамето на собствената си глупост". Как джендърът "посяга на децата"

Първото гласуване на законопроекта мина със 154 гласа "за", 8 "против" и 9 "въздържал се". "Против" бяха само 7 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и един от ГЕРБ. "Въздържал се" бяха петима от ПП-ДБ и четирима от ГЕРБ.

Веднага след това Георги Свиленски от БСП предложи колегите му да преминат директно към обсъждане на законопроекта на второто четене, което беше прието с голямо мнозинство.

Георги Свиленски

На второто гласуване законовата поправка беше разделена в два параграфа. Първият се отнася до забраната на "пропагандата" сред деца, а вторият въведе за пръв път правен термин за "нетрадиционна сексуална ориентация".

Първият параграф събра подкрепата на 159 депутати от всички групи с изключение на тази на ПП-ДБ. От нея имаше 20 гласа "против" и 10 "въздържал се". От ГЕРБ пък имаше двама "против" и трима "въздържал се".

Вторият параграф провокира спорове, които в крайна сметка доведоха до отделянето му в отделно гласуване. На него гласовете "против" се увеличиха - 33 от ПП-ДБ, 18 от ДПС и 6 от ГЕРБ. От ГЕРБ имаше и 8 гласа "въздържал се".

Какво се променя

С новите текстове в закона се забраняват следните дейности в системата на предучилищното и училищното образование:

  1. "Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;
  2. Осъществяването на политическа и партийна дейност;
  3. Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната."
Вижте също "Съучастници чрез бездействието си". Продължаваме да броим жертвите на домашното насилие

Основните аргументи в защита на законовите промени бяха, че те отразяват духа на Конституцията на Република България, която предвижда, че бракът се сключва само между мъж и жена, както и православните ценности.

Най-много критики имаше по отношение на несъвършенството на термина "нетрадиционна сексуална ориентация", който съвпада с част от определението на "сексуална ориентация" в Уикипедия.

В законопроекта беше записано следното: "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Елисавета Белобрадова

"Когато взимаме текстове от Уикипедия, за да правим закони, не е дясно ориентирано, не е консервативно ориентирано и не е защита на българските деца, а е евтин популизъм", каза Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ между двете четения на текстовете.

Колегата ѝ от ГЕРБ Георги Георгиев пък каза, че с приемането на определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" депутатите ще прокарат "нечуван прецедент в правната система на държава членка" в ЕС. Причината е, че текстът е дискриминационен и противоречи дори на Европейската конвенция за правата на човека.

"Не печем бутербанички, а трябва да ковем закони", каза още Георгиев, критикувайки бързането за директно второ четене на закона, което беше подкрепено и от собствената му група.

"Ние всъщност създаваме европейска практика", контрира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и добави, че между двете четения е имало "обаждания от американското посолство".

Това твърдение обаче не беше подкрепено с доказателства и не беше потвърдено от друг депутат.

Вижте също "Ще ми бъде много трудно". Какво знаем за забраната на "движението ЛГБТ" в Русия

Кой какво каза

Основните критики към законопроекта дойдоха от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в лицето на Елисавета Белобрадова. Критики отправи и Тервел Георгиев от ГЕРБ, но останалите изказвания от групата му бяха в подкрепа на забраната.

По време на около тричасовия дебат на първо четене се чуха призиви за подкрепа на традиционните православни и семейни ценности - от Йордан Цонев от ДПС и от Петър Николов от ГЕРБ.

Според Николов в момента светът е разделен на две: "От едната страна стоят хората, които бранят традиционните ценности, а от другата – хората, които ги рушат."

Корнелия Нинова от БСП призова да бъдат извадени "извращенията" от училищата, а Красимир Велчев от ГЕРБ добави, че е добре да се обмисли и следващата стъпка - въвеждане на предмет "Религия".

Корнелия Нинова

"Джендър идеологията пълзи и ще превземе българските училища", каза Нинова, която припомни, че докато беше председателка на БСП партията активно се противопоставяше на приемането на Истанбулската конвенция.

Въпросният документ предвиждаше мерки за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Истанбулската конвенция влезе в сила в целия ЕС от 1 октомври 2023 г., но в България това се случи само частично.

Единственият критичен глас в ГЕРБ срещу промените беше този на Тервел Георгиев. Той отбеляза, че подобно законодателство има само в Русия, но не и в рамките на Евросъюза.

Вижте също "Просто ще те арестуват". Как Слава и Женя станаха "врагове на родината", защото са гей

Той беше репликиран от съпартийците си Петър Николов и Даниел Митов. Според двамата именно хората, които подкрепят правата на ЛГБТ общността, са причина за успешните хибридни атаки на Кремъл в Европа.

"Подобен тип идеологии са деструктивни и ако ги нямаше, путинският режим нямаше да има на какво да се опре", каза Митов.

Николов пък нарече активистите за правата на хората с различна сексуална ориентация "полезните идиоти на Путин".

Елисавета Белобрадова и Явор Божанков от ПП-ДБ обвиниха мнозинството в парламента в "предизборен популизъм". Според Белобрадова прокараната поправка преследва "въображаем риск, който не съществува". Тя нарече законопроектът "нормативно недоразумение".

Как е в Русия

През декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява т.нар. пропагандата на ЛГБТ общността, педофилията и смяната на пола. В обхвата му влизат всички възрасти. Преди това руското законодателство забраняваше тези действия само сред непълнолетни.

Година след подписването на новия закон, в края на 2023 г., Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за "екстремистко". С това Москва забрани дейността на организациите и активистите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

Това се случи, след като две седмици по-рано руското правосъдно министерство поиска от съда да определи "международното социално ЛГБТ движение" за екстремистка структура. Съдебното решение провокира страхове в Русия, че ще послужи за репресии не само спрямо хора с различна сексуална ориентация, но и спрямо правозащитници.

Вижте също "Фанатизирани, антисемейни, антихристиянски". Как страхът и фалшивите новини спират законите