Михаин Лопес, който стана първият атлет с пет поредни златни олимпийски медала

Михаин Лопес позира със златния си медал и кубински флаг, Париж, 6 август 2024 г.

Той е първият и единствен засега атлет в историята с пет поредни златни олимпийски титли в една дисциплина. След последния двубой събу обувките си, остави ги в средата на тепиха и каза, че това е краят на кариерата му. Кубинецът Михаин Лопес е Човек на деня на Свободна Европа.

След края на схватката той коленичи на тепиха. Целуна го. Събу обувките си. Целуна и тях, след което ги остави на земята под бурните аплодисменти на публиката.

Той е кубинският борец Михаин Лопес, който във вторник стана единственият атлет с 5 поредни златни медала от една и съща дисциплина. След петия си триумф той сложи край на кариерата си.

41-годишният Лопес е непобеден на олимпийския тепих в класическия стил до 130 кг от Игрите в Пекин през 2008 г. Златният му медал от Париж 2024 е неговият пети пореден.

"Борбата ме научи да водя скромен и обикновен живот. Още от дете аз знам, че ще успея. Във всичко, което правя, аз се стремя към съвършенство", казва Лопес. "Дори, когато играя домино - нещо, което обичайно правим в Куба, аз искам да побеждавам. Ако играя баскетбол - също."

Лопес е роден в Пинар дел Рио, малък град на около 140 км от столицата Хавана. Тренира борба от 10-годишен. Разказва, че е имал "много нормално детства" и се определя като "скромно момче".

Олимпийският шампион има двама братя, които са боксьори, а единият от тях е бронзов медалист от Олимпиадата в Атина през 2004 г.

Михаин Лопес събува обувките си след края на последния двубой.

"Много е хубаво да имаш братя, които са олимпийски медалисти. Не всяко семейство имат тази възможност", казва Лопес.

Кубинецът е доминира класическата борба в тежката категория през последните две десетилетия.

"Оставих една мечта на тепиха, но мечта, която ще вдъхнови всички млади хора", каза Лопес след последния си спечелен финал.

Постижението на Лопес в Париж е още по-забележително, като се има предвид, че кубинецът не е стъпвал на тепиха, за да се състезава, в който и да е турнир, откакто спечели златото в Токио през 2021 г. Намеренията му да се върне в залата за Панамериканските игри през 2023 г. са осуетени заради смъртта на баща му.

В изблик на радост Лопес преметна на тепиха треньора си.

В началото на 2024 г. Лопес започва усилена подготовка за игрите в Париж, като още през януари става ясно, че това ще е последната му олимпиада. Той проведе част от подготовката си за олимпийските игри в Париж в България, което не се случва за първи път.

Борецът обяви намерението си да се пенсионира след Игрите в Париж още по време на подготовката си за тях. Сега той иска да се отдаде на семейството и да помага на " младите кубински състезатели в борбата да следват същия път".

Жители на родния град на Лопес гледаха петият му пореден олимпийски триумф в двора на къщата му заедно с неговата майка.

Вижте също Хавиер Ибаниес, който намери в България втора родина и спечели олимпийски медал за нея