Какво е Хизбула в Ливан и ще влезе ли във война с Израел

Ливанският лидер на Хизбула Сайед Хасан Насрала говори по време на телевизионно обръщение на възпоменателна служба за Мохамед Насър в Бейрут.

12 деца бяха убити при ракетна атака в анексираните от Израел Голански възвишения. Израел обвини за атаката ливанската групировка Хизбула и удари цели в Ливан. Това рязко засили страховете от пълномащабна война между Израел и Хизбула.

Това е най-смъртоносният инцидент по северната граница на Израел през последните девет месеца, в които Израел и Хизбула ежедневно разменят огън. Би Би Си обяснява може ли да се стигне до пълномащабна война.

Какво е Хизбула и къде е Ливан

Хизбула е шиитска мюсюлманска организация, която е политически влиятелна и контролира най-мощните въоръжени сила в Ливан. Създадена е в началото на 80-те години от Иран, за да се противопостави на Израел, който по време на гражданската война в Ливан окупира южната част на страната.

Хизбула участва в национални избори от 1992 г. и се превърна в основен политически играч. Въоръженото крило на организацията извърши няколко смъртоносни атаки срещу израелските и американските сили в Ливан.

Оттогава Хизбула поддържа хиляди бойци и огромен ракетен арсенал в Южен Ливан. Тя продължава да се противопоставя на присъствието на Израел в спорните гранични зони.

През октомври 1997 г. САЩ обявиха Хизбула за терористична организация. ЕС също обяви за терористично военното крило на групировката, но без да включва в определението и политическото ѝ крило, което има места в ливанския парламент.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула

През 2006 г. избухна пълномащабна война между Хизбула и Израел. Тя беше предизвиката от смъртоносна трансгранична атака на Хизбула. Израелските войски нахлуха в Южен Ливан, за да се опитат да премахнат заплахата от Хизбула. Организацията обаче оцеля, увеличи броя на бойците си и получи нови и по-добри оръжия.

Кой е лидерът на Хизбула

Шейх Хасан Насрала е шиитски духовник, който ръководи Хизбула от 1992 г. Той изигра ключова роля в превръщането на организацията в политическа и военна сила. Той има тесни връзки с Иран и неговия върховен лидер аятолах Али Хаменей. Те датират от 1981 г., когато първият върховен лидер на Иран, аятолах Рухола Хомейни, го назначава за свой личен представител в Ливан. Насрала не се е появявал публично от години под предлог, че ще бъде убит от Израел.

Въпреки това той изнася речи по телевизията всяка седмица.

Вижте също "100% палестинска". Лидерът на Хизбула каза, че не е знаел за атаката на Хамас срещу Израел, но предупреди за ескалация

Колко мощни са силите на Хизбула

Хизбула е една от най-тежковъоръжените недържавни военни сили в света. Организацията е финансирана и оборудвана от Иран.

Шейх Хасан Насрала твърди, че има 100 хил. бойци. Независимите оценки за броя им варират между 20 и 50 хил. Много от тях са добре обучени и са участвали в сирийската гражданска война.

Организацията разполага с около 130 хил. ракети, според оценки на Центъра за стратегически и международни изследвания.

Може ли Хизбула да влезе във война с Израел

Предишните спорадични боеве ескалираха на 8 октомври, ден след безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел. Тогава от Хизбула стреляха по израелски позиции в знак на солидарност с палестинците.

Вижте също Израел срещу Хамас. Как беше запален фитилът

Оттогава от Хамас обстрелват с ракети северен Израел и израелски позиции на Голанските възвишения - спорна територия, окупирана от Израел през 1967 г.

Израелските сили за отбрана отвръщат на атаките с въздушни удари, танков и артилерийски огън срещу позиции на Хизбула в Ливан.

ООН казва, че атаките са принудили повече от 90 хил. души в Ливан да напуснат домовете си, като около 100 цивилни и 366 бойци на Хизбула са убити при израелски удари. Според официалните данни на Израел около 60 хил. цивилни е трябвало да напуснат домовете си, а 33 души са били убити, включително 10 цивилни, поради атаки на Хизбула.

Въпреки боевете, наблюдатели казват, че досега и двете страни са се стремили да сдържат враждебните действия, без да преминават границата на пълномащабна война. Но опасенията са, че особено смъртоносен инцидент може да доведе до излизане на ситуацията извън контрол.

Вижте също Израел се готви за военна офанзива и в Ливан, "ако се наложи"