България поиска помощ от ЕС заради пожара на границата с Гърция

В събота огънят се пренесе на българска територия

България е задействала механизма за гражданска защита на Европейския съюз заради пожара на границата с Гърция. "Пожарът навлиза на част от българската територия и то точно на местата, където има информация, че има минно поле", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

В събота пожарът в планина Славянка, която се намира на границата с Гърция, навлезе на българска територия. Огънят е обхванал между 70 и 100 дка на българска територия. Стоянов каза, че България е поискала самолет, който в рамките на под 20 секунди успява да напълни около 6 тона вода.

От българска страна в гасенето на пожала участват два военни хеликоптера, както и сили на пожарната и горското стопанство. "Допълнителна летателна техника ще дойде от гръцка страна за окончателното потушаване на пожара на границата", съобщиха от "Югозападното държавно предприятие". Пожарът е низов, но местността, където се развива, е силно пресечена и много недостъпна.

Най-сериозната пречка за овладяването на пожара е невъзможността да се гаси по зема заради опасността, която създава неразчистено старо минно поле.