Над 30 палестинци са убити при израелски удар по училище

Палестинци оглеждат щетите след израелската атака срещу училището.

Повече от 30 души са загинали при израелски удар по училище, съобщиха палестинските здравни служби. Поразеното училище се намира в централната част на Газа.

Междувременно израелските военни съобщиха в изявление, че са атакували "команден и контролен център в училищния комплекс „Хадиджа“ в централната част на Газа", използван от определената от ЕС и САЩ терористична група Хамас.

В изявлението се казва, че училището е било използвано за извършване на атаки срещу израелски войски и като склад за оръжия и че са предупредили цивилните преди удара.

При предишни подобни удари, насочени срещу гражданска инфраструктура, израелската армия обвини Хамас, че е изложила на опасност цивилни. Хамас отрече това.

От Израел пък обвиниха ливанската групировка Хизбула за ракетен обстрел по стадион в анексираните от Израел Голанските възвишения. Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че Хизбула „ще плати висока цена за тази атака, такава, каквато не е платила досега“. При удара са убити най-малко 11 деца и тийнейджъри.

Това е най-смъртоносният удар по израелска цел по северната граница на страната от началото на боевете между Израел и ливанската въоръжена групировка Хизбула. Това породи опасения от по-широка регионална война. Израел обвинява Хизбула за удара, но Хизбула побърза да отрече всякаква роля. „Няма съмнение, че Хизбула е прекрачила всички червени линии тук и отговорът ще отразява това“, каза израелският външен министър Израел Кац. „Наближаваме момента, в който сме изправени пред тотална война“ с Хизбула и Ливан. Израелският премиер Нетаняху прекъсна посещението си в САЩ заради ракетния удар.

Вижте също "Изтрит от лицето на земята". Какво се случва в град Газа, където напада Израел