Голямата картина: Едни ги слагат, после ги махат, а друг си тръгва сам

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който се кандидатира за трети мандат, държи меча на героя за независимост на испанските колонии в Америка Симон Боливар по време на последния си предизборен митинг в Маракайбо, Венецуела, 25 юли 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Конституцията беше променена преди 7 месеца. Сега обаче Конституционният съд отмени промените за ВСС, главния прокурор и върховните съдилища. С това на практика отмени съдебната реформа.

Вече няма едно ДПС. Има ДПС-Доган и ДПС-Пеевски. Откакто настъпи разделението, на повърхността започнаха да плуват фактите, които показват задкулисната власт.

На фона на войната в Украйна България вече две години и половина няма посланик в Киев. Това не беше публичен проблем, докато президент и правителство не се скараха по въпроса. Този конфликт обаче има предистория, даже няколко.

Какво следва за Русия след Путин? Няма еднозначен отговор на този въпрос, но експерти смятат, че има 34 възможни наследници на човека, който управлява Русия от 1999 г. Сред тях са и двете му дъщери. Как ще изглежда бъдещето на Русия?

В САЩ пък настоящият президент и кандидат на демократите за президентските избори през ноември - Джо Байдън, се оттегли от надпреварата. Той подкрепи вицепрезидентката си Камала Харис да продължи борбата срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Под ключ

Майка държи децата си заключени с години. Свикнали сме това да са истории, които се случват другаде по света. Този път това се случва в България. Институциите са знаели, но им отнема години, за да изведат децата от дома на майката. Кой допусна това?

Започнаха Летните олимпийски игри в Париж. България е представена от 46 атлети в 16 спорта.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева