Век по-рано. Как изглежда Олимпиадата в Париж преди 100 години

Така изглежда олимпийското село в Париж през 1924 г.

Зрители са се събрали, за да изпратят олимпийския отбор на Австралия, който заминава с кораб от Сидни за Париж през април 1924 г. Преди морските пътувания пътниците често хвърлят телеграфни ленти към любимите си хора на кея. Те ги държат, докато корабът отпътува и лентите се скъсат.

Олимпийският отбор по бокс на Съединените щати на кораб на път за Париж.

Плакатът за Олимпийските игри през 1924 г.

Модел демонстрира женския олимпийски костюм за плуване.

Американският плувец Джони Вайсмюлер. Той е роден в Кралство Унгария, в регион на днешна Румъния, след което емигрира в САЩ със семейството си. Вайсмюлер печели три златни медала в плуването и един бронзов във водната топка на Олимпийските игри през 1924 г. Той е първият спортист, който плува 100 м под 1 минута. В кариерата си подобрява 67 световни рекорда.
По-късно Вайсмюлер става актьор. Той играе ролята на Тарзан и става популярен с т.нар. „вик на Тарзан“.

Финландецът Пааво Нурми минава покрай зрителите на състезанието по бягане.

Вилхо Ритола от Финландия води в бягането за мъже на 10 хил. метра. Той печели златния медал в дисциплината.

Американският атлет Кларънс Хаузър позира за фотографи, след като печели златни медали, както в хвърлянето на диск, така и в тласкането на гюле.

Американките Марта Норелиъс, Хелън Уейнрайт и Гертруд Едерле позират на подиума след финала на щафетата на 400 метра плуване свободен стил за жени.

Това е двубоят по водна топка между Франция и Белгия. Плувният басейн, използван за провеждане на състезанията по гмуркане, плуване, водна топка и плувната част от състезанията по модерен петобой за летните олимпийски игри през 1924 г., претърпя основен ремонт през 1989 г. и отново отвори врати като Piscine Georges Vallerey.

Отборът на Хаити по стрелба.

По повод откриването на олимпийските игри в Париж Държавна агенция „Архиви“ също публикува снимки. Това е ротмистър Михаил Минчев по време на тренировка за Олимпийските игри в Амстердам през 1928 г. На игрите през 1924 г. в Париж България участва в състезанията по футбол, лека атлетика, колоездене и конен спорт.

Церемонията по откриването на Спартакиадата в Москва през 1928 г.
Съветският съюз бойкотира Олимпиадата в Париж през 1924 г. и основава собствено международно спортно състезание, наречено Спартакиада. То е измислено като противовес на „капиталистическата“ олимпиада. Летните международни игри Спартакиада се провеждат през 1928 г. и 1931 г. Москва се присъединява към Олимпиадата през 1952 г.

Париж е домакин на летни олимпийски игри за трети път. Веднъж през 1900 г., след това през 1924 г. и сега, 100 години по-късно – през 2024 г. Именно в Париж за първи път игрите носят името „летни“. Причината е, че същата година в Шамони са проведени първите „Олимпийски зимни игри“.