"Той дава парите, там му е силата". Как Пеевски и Доган могат да разделят ДПС

доц. Михаил Иванов

ДПС се разцепи. Това не е първото разделение в партията. Този път обаче изглежда най-сериозното. Един срещу друг са почетният председател Ахмед Доган и посоченият от него като „феномен в политиката“ и избран по негово предложение за съпредседател на ДПС - Делян Пеевски. Кой от двамата ще остане?

Представители на ДПС започнаха да говорят за отношенията си в партията и това е новина. Тя идва на фона на промяната в управлението на партията. За първи път начело на ДПС беше избран етнически българин. Това е Делян Пеевски. По предложение на почетния председател Ахмед Доган от февруари партията се управлява от двама председатели – Пеевски и Джевдет Чакъров.

Всичко, което става в ДПС, е толкова необичайно за тази формация, че налага и поглед назад - към годините, в които ДПС беше създадено и се бореше за утвърждаване в политиката. За това говорихме в "Студио България" на Свободна Европа с Михаил Иванов, бивш съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси.

Вижте също "Ново начало" или подмяна. Превзема ли Пеевски ДПС през главата на Доган

Ето и контекста, в който протече разговорът между Михаил Иванов и Генка Шикерова.

В момента съществуват членове на ДПС, наричани група "около Пеевски" и отделно има група "около Доган". Именно по тази линия се появи разделението по време на гласуването на предложения от ГЕРБ кандидат за премиер. Пеевски и още 30 депутати от ДПС го подкрепиха, а Чакъров и още 15 други депутати последваха волята на Доган и гласуваха против. Желанието на почетния председател да не се подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ беше съобщено от депутата Рамадан Аталай, който пръв заговори публично за разрив между Пеевски и Доган. Малко след това стана ясно, че той е изключен от парламентарната група на ДПС.

Председател на групата е Пеевски.

После Доган покани в Росенец депутатите, които се съобразиха с искането му. След срещата беше обявен курс за връщане към "автентичното ДПС".

От своя страна Пеевски публикува писмо, в което казва, че „конфликт Доган-Пеевски няма“ и обвини "деребеите в партията", но не каза кои са те.

Доцент Михаил Иванов е изследовател на т. нар. "Възродителен процес" - комунистическата политика на асимилация на българските турци, която след падането на Тодор Живков става повод за създаването на ДПС.

Доц. Иванов е един от малкото хора, които знаят как бяха създадени ДПС и Ахмед Доган.

Най-важното от интервюто

  • "Това ДПС сега е по различно от това, което е наследено от борбата срещу комунистическия режим".
  • "Много бързо [Доган], с посредници разбира се, се свърза с представителите на зараждащия се голям български капитал. Става дума преди всичко за „Мултигруп“.
  • "Между ДПС, чрез Ахмед Доган и тези ориентирани към не много ясни бизнес среди, се създадоха много тесни връзки и така постепенно парите навлязоха в ДПС".
  • "[Етническите турци], които не са малко, търсеха своето политическо представителство. И го виждаха в лицето на онова ДПС, което създаде Ахмед Доган".
  • "Доган установи авторитарен режим вътре в ДПС. Това е една авторитарна партия. Той е началото. Той е на върха. Той, както казват, е обожествяван".
  • "Независимо от всичко това, което си говорим - за парите, за корупцията, за Държавна сигурност - [ДПС] са общност. Те, при Доган, бяха общност. Чувстваш се принадлежащ на една група, свързан с другите. Това веднага го откроява от Пеевски".
  • "И Доган, и Пеевски, заедно, принадлежаха към мрежата, която ясно се очерта след убийството на Илия Павлов".
  • "Пеевски дава доста пари. Представете си, че го няма Пеевски. Тези пари ще спрат. Това ще удари в организацията. Това е зависимост. Това е много силна зависимост".
  • "Пеевски си търси аргументи с тези деребеи и това обръщение, което излезе под негово име. Той търси аргументи и за защита, и за да организира силите си за настъпление".
  • "Ако се свика Централен съвет, не мога да твърдя със сигурност, но вероятността линията на Пеевски да мине на този Централен съвет, да победи, да се утвърди, е много голяма.
  • "Пеевски води политика на корпорация - аз съм босът, аз каквото кажа. Вие трябва да се подчинявате. Той играе ролята на господаря. Той играе ролята на началник".
  • "Ако Пеевски спечели онези, които се чувстват като общност в ДПС, част от тях ще напуснат, и ДПС ще намалее по състав, ще има отлив от ДПС, сериозен. Ако Доган спечели, общността ще се запази и толкова силен отлив няма да има".
  • "Това не е еднократен сблъсък. Нещата ще продължат. Процесът на противопоставяне ще продължи, може би с приливи и отливи. Не мога да кажа окончателния изход".

Автентичното ДПС

ДПС е учредено през януари 1990 г. като защитник на българските мюсюлмани, но първоначалната идея бързо се променя. Голяма част от учредителите на движението са отстранени. „Това ДПС сега е по различно от това, което е наследено от борбата срещу комунистическия режим“, каза доц. Иванов. По думите му „Ахмед Доган се появи малко неочаквано за всички“.

Вижте също Бореха се за права, сега избират Пеевски от списъка "Магнитски". Къде беше и къде стигна ДПС

Доц. Иванов каза, че много бързо Доган „се свърза с представителите на зараждащия се голям български капитал. Става дума преди всичко за „Мултигруп“. По думите на доц. Иванов „между ДПС, чрез Ахмед Доган, и тези ориентирани към не много ясни бизнес среди се създадоха много тесни връзки и така постепенно парите навлязоха в ДПС“.

Така „стъпка по стъпка ДПС започна да се отклонява от първоначалните си задачи“, каза доц. Иванов. Решението за връщане на турските имена е взето от новото ръководство на БКП в края на декември 1989 г. и ДПС и Доган нямат общо с това. „Но пък [ДПС] изостави поддържането на етнокултурната идентичност на малцинствата“, каза доц. Иванов.

Появата на Пеевски

Доц. Иванов определи появата на Пеевски в ДПС като втора фаза в развитието на партията. „И Доган, и Пеевски заедно, принадлежаха на мрежата, която ясно се очерта след убийството на Илия Павлов“ през 2003 г.

Павлов е президент на „Мултигруп“, една от най-влиятелните групировки в България през 90-те години на миналия век.

Вижте също Без носталгия. Какво беше "Мултигруп"

„Може би около 2010 г. изведнъж се оказва, че [Доган и Пеевски] са заедно. Те решават всичко заедно“, каза доц. Иванов.

„Доган установи авторитарен режим вътре в ДПС. Това е една авторитарна партия. Той е началото. Той е на върха. Той, както казват, е обожествяван“, каза доц. Иванов. Доган обаче „може би по модела на БКП създаде и поддържаше органи, които бяха колективни“. От друга страна „Пеевски дава доста пари. Представете си, че го няма Пеевски. Тези пари ще спрат. Това ще удари в организацията. Това е зависимост. Това е много силна зависимост“, каза доц. Иванов. По думите му „той дава парите, там му е силата“.

Така „около ДПС се формира една върхушка, независимо от техния етнически произход“.

Вижте също "Другари, назначаваме ви за милионери". Трансформацията на Държавна сигурност

Битката за надмощие

Конфликтът Доган – Пеевски няма предвидим изход. „Доган владее долу общия състав на привържениците. Там е неговата сила. Той няма толкова пари“, каза доц. Иванов. В същото време „Пеевски е много по-активен“. С посочването на „деребеите“ като враг Пеевски „търси аргументи и за защита, и за да организира силите си за настъпление“.

Привържениците на ДПС „се чувстват като общност. Те казват: “ние сме депесари, ние сме една общност“. Доган никога не посегна на това“, каза доц. Иванов. „Докато Пеевски не казва: „вие сте общност“. Пеевски води политика на корпорация: аз съм босът, аз каквото кажа. Вие трябва да се подчинявате. Той играе ролята на господаря“, каза доц. Иванов.

По думите му „това не е еднократен сблъсък. Нещата ще продължат. Процесът на противопоставяне ще продължи, може би с приливи и отливи. Не мога да кажа окончателния изход“.

Вижте също "Доган и Пеевски са едно, затова са силни". Как ДПС стана корпорация