Верните на Доган се обявиха за връщане към "автентичното ДПС"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и двамата съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров

За връщане към "автентичното ДПС" призова единият от съпредседателите на движението Джевдет Чакъров след проведената днес среща с Ахмед Доган в резиденция "Росенец", съобщи БТА.

"Нашите колективни органи не функционират и това повече не може да продължава", каза Чакъров на излизане от нея.

Днес в лятната резиденция на почетния председател на ДПС се събраха депутати и членове на партията, които се обявиха в негова подкрепа покрай извършващото се през последните дни разцепление в ДПС. Сред тях бяха Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай, който пръв разкри, че между Доган и другия съпредседател на движението - Делян Пеевски, има конфликт.

Вижте също Утвърдени партийни кадри и няколко дебютанти. Кой в ДПС тръгна срещу волята на Пеевски

Самият Пеевски не беше поканен на срещата в "Росенец". Тя се проведе на фона на невиждани досега сътресения в ДПС, след като в сряда парламентарната група на движението се раздели на две при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

Недоволството срещу Делян Пеевски се натрупа в движението след изборите на 9 юни, когато съпредседателят започна чистка със смяна на депутати и областни управители на партията. Впоследствие се разбра и за конфликта му с почетния председател на ДПС Ахмед Доган по въпроса с подкрепата за правителство с първия мандат.

"Видно е, че ситуацията има своите измерения с оглед натрупаното напрежение. Това, което обсъдихме на срещата, е, че ДПС не функционира в нормалния си вид и съдържание. Необходимо е да се върне към нормалността по отношение на функционирането. Имаме предвид автентичното ДПС – с функциониране на колективните органи, диалог, визия, обсъждане на решения, които произтичат от колективните органи, съобразно нормите в нашия устав", каза Чакъров след края на срещата днес.

Според съпредседателя на ДПС е важно да има стабилност в страната и да се положат всички усилия за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. "Ако не съумеем, естествено ще се отиде на избори, но това не е решение", каза Чакъров. По този въпрос също има разминаване с позицията на Пеевски, който след провала на първия мандат каза, че "в този парламент няма шанс за редовен кабинет".

Друг от поканените днес в "Росенец" - Джейхан Ибрямов публикува в социалните мрежи снимка от срещата. Надпис върху нея гласи "Автентичното ДПС".

Ибрямов е един от изгонените от Пеевски от парламентарната група на ДПС депутати. Присъствалите на срещата днес казаха, че в скоро време почетният председател на движението Ахмед Доган ще излезе с обръщение.

Вижте също "Ново начало" или подмяна. Превзема ли Пеевски ДПС през главата на Доган