Голямата картина: Контрапрезидент, бай-Тошово време и една бира

Ултраортодоксални евреи протестират след решението на Върховния съд на Израел, според което те също подлежат на военна служба. Казармата е задължителна за повечето еврейски мъже и жени в Израел. Досега ултраортодоксалните бяха освободени и посещаваха духовни семинарии.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичния бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Българският президент отказа да представлява България на среща на НАТО. Причината е, че позицията на страната не съвпада с личната му позиция за помощта за Украйна. Какво се знае за българската позиция и какво последва.

Новият генерален секретар на НАТО вече е избран. Неговото име е Марк Рюте. Наричат го „Тефлоновият Марк“, „Господин Не“, „Господин нормален“ „Шепнещият на Тръмп“. Кой е политикът, по когото нищо не се лепи.

Нови са и част от хората, които ще застанат на върха на Европа. Урсула фон дер Лайен ще ръководи Европейската комисия за втори мандат. Антониу Коща е кандидат да оглави Европейския съвет, а Кая Калас - външната политика на Европа. Коя е фаворитката за първи дипломат в Европа.

Те са партиите, най-слабо представени в българския парламент. Ето какво трябва да знаем за тях сега:

Имаше ли ЛГБТ хора по бай-Тошово време

Краткият отговор е "да". Какво обаче се е случвало с тях се знае малко. И не, не "демокрацията ни докара гейовете". Тях винаги ги е имало, просто по комунизма те са били следени, съдени, "лекувани", вербувани от Държавна сигурност. Научете защо "по бай-Тошово време гейове нямаше" е лъжа.

И една бира

Малц, хмел, дрожди и вода. Това съдържа хубавата бира. Занаятчийските пивоварни в България обичайно започват в кухнята вкъщи и с голяма доза любопитство. Така е и за Цветомир Стефанов. Как се прави бира в Чипровци.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева