"Огнено приятелство". Как Ким Чен-ун посрещна Путин в Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун чака пристигането на руския президент Владимир Путин на летището в Пхенян на 18 юни вечерта.

Двудневното посещение на руския президент в еднопартийната държава се следи отблизо за знаци за нов стратегически съюз, докато Москва се стреми да подсили своите запаси от боеприпаси и балистични ракети срещу Украйна.

Червен килим беше разстлан пред Путин при пристигането му на летището в Пхенян. Държавната телевизия показа как Ким и Путин се ръкуват и прегръщат многократно.

Кортежът от лимузини с Путин и Ким преминава през Пхенян, украсен с руски знамена и снимки на Путин.

Путин (вдясно) изрази благодарност за "непоколебимата подкрепа" на Пхенян в началото на срещата с Ким, докато двамата антизападни лидери търсят начини за засилване на сътрудничеството си.

Церемонията по посрещането на Путин в Пхенян на 19 юни.

"Високо ценим Вашата последователна и непоколебима подкрепа за руската политика, включително в украинската посока", каза Путин на Ким в началото на разговорите им, цитиран от руски медии.

Путин и Ким минават по червен килим, а деца ги приветстват с руски знамена.

Севернокорейски военни застават на пост, докато двамата лидери участват в церемонията по посрещането.

Ким нарече отношенията между Северна Корея и Русия "огнено приятелство".

Ким обеща "пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ при провеждането на специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите в областта на сигурността и териториалната цялост". 

Кремъл нарича "специална военна операция" непровокираното си нахлуване на територията на Украйна през февруари 2022 г.

Съединените щати и техните съюзници обвиниха Северна Корея, че в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН доставя на Русия оръжия, включително балистични ракети, които да използва в Украйна.

Путин и Ким на срещата в Пхенян. 

Руският външнополитически съветник Юрий Ушаков каза, че двамата могат да подпишат споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство.

Северна Корея е една от малкото държави в света, които открито подкрепят пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и признават незаконното анексиране на украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г.