Три минути: Радев твърдо става Орбан. Крайната десница в Европа напредва, но няма да има властта, която иска

Президентът Румен Радев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Румен Радев
  • Корнелия Нинова
  • Еманюел Макрон

Президентът Румен Радев сам се похвали, че е провалил общ европейски призив за военна помощ за Украйна. Става дума за срещата на 9 държави – България, Румъния, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария и Словакия. Те се наричат група Б9 и имаха среща в Рига, Латвия.

След тази среща имаше декларация на Полша, Румъния и Латвия, в която се изразява подкрепа за всякаква помощ за Украйна, включително и военна.

„Виждаме опит от президента Радев да приватизира външната политика на България и политиката за сигурност“, коментира бившият военен министър Тодор Тагарев. Той добавя, че с позицията на Радев от вторник България влиза в групата на „колебливите държави“.

Напомняме ви тази статия, в която се описват опитите на Румен Радев да стане „българският Орбан“.

След изборите

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка от председателското място в БСП. Причината е ниският резултат на партията й – малко над 7%. Ден по-рано „Да, България“ прие оставката на Христо Иванов. Председателят на ДСБ Атанас Атанасов каза, че няма да подава оставка, а ще търси вот на доверие в партията си. „Продължаваме промяната“ казаха, че още обмислят резултатите.

ТикТок и Ютюб вкараха партия „Величие“ в парламента. Така смятат двама души с популярни канали в социалните мрежи – Андреа Банда Банда и Стефан Попов – Чефо. Ето какво казаха те в „Студио България с Генка Шикерова“.

Дано "просто да крадат"

Как стана така, че най-важното в българската политика да е надеждата, че мнозинството „просто“ ще краде? Политологът Евгений Дайнов коментира резултатите от националните избори, след които изглежда, че ще управляват Бойко Борисов, Делян Пеевски и неизвестен засега трети партньор. „Надявам се просто да искат да крадат, а не да правят завой към Русия“, казва той.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Крайната десница в ЕП

Крайнодесните триумфират в Европа, но надали ще получат власт. Основната причина е, че не са обединени. Досега те имаха 126 депутати, а сега се очакват 155 в 720-местния парламент. Сред тях има широк спектър от партии, обединени от лошо отношение към Зелената сделка и към мигрантите. Но разликите са повече. „Алтернатива за Германия“ например понякога оправдава нацисткото минало и е извън двете групи, в които членуват останалите партии. „Възраждане“ и австрийската Партия на свободата са против подкрепата за Украйна, а „Италиански братя“ са на точно обратните позиции.

Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия. Урсула Фон дер Лайен има подкрепата на 186 депутати от нейната ЕНП, но й трябват 361. Тя смята да ги получи от социалистите и либералите, но левите я предупредиха, че няма да я подкрепят, ако преговаря с крайната десница.

Напомняме ви и публикацията, в която се говори за шансовете на фон дер Лайен.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Еманюел Макрон

Френският президент игра ва-банк, след като получи наполовина по-малко гласове от крайнодесните на Марин Льо Пен и в отговор насрочи нови национални избори. Каквото и да стане, Льо Пен може да получи мнозинство, но не и самостоятелно мнозинство. Диляна Теохарова разказва какви са основните болни теми на французите. Позицията по тях ще определят победителя.

Напомняме ви и тази статия, в която се говори за „социалния регрес“ във Франция – начинът, по който много французи определят социалната политика на Макрон.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше признат за виновен в съдебно дело. Какво означава тази присъда за неговото политическо бъдеще – вижте анализа на Стефан Попов.

Честит рожден ден на актьора Хю Лори. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг