Голямата картина: Един вълк и една голяма лъжа

Великденският заек гостува в залата за брифинги на Белия дом във Вашингтон, САЩ, 1 април 2024 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.


Имаме хора, които ще управляват до изборите. Те пък ще са на 9 юни. Този път Радев не можеше да назначи когото иска заради промените в Конституцията. Ето какво още трябва да знаете:


Хижа, кошути и Вълка. Не е приказка, а незаконен имот в ловно стопанство, който трябва да бъде разрушен. Само че и това не стана безпрепятствено, въпреки че съдът вече е решил. Първо багерите влязоха, после "бременни кошути" се оказаха обезпокоени, а накрая общината ряза катинари. Става дума за имот на фирма на Румен Гайтански - Вълка. Кой е той?

"П" като престъпление

Вярвате ли, че по комунизма в България е било по-сигурно и не е имало престъпност? Има данни, които показват, че нито е било по-сигурно, нито убийствата, изнасилванията и кражбите са били по-малко. Разберете защо паметта и действителността се разминават.

Още по-отдавна, преди 80 години, се случват други брутални престъпления. Доказателството за тях идва едва сега. Става дума за абажур, открит в концентрационния лагер "Бухенвалд", направен от човешка кожа.

"Специалната операция" вече е война

Говорителят на Кремъл каза, че Русия е в състояние на война. Досега войната в Украйна за Русия беше "специална операция". Новото говорене не е случайно, а е насочено към руснаците. Стефан Попов анализира какво променя това.

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева