Голямата картина: Едни забъркват, други псуват, трети правят добро

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун вдига юмрук, докато ръководи учение на противопожарно поделение. Северна Корея, 18 март 2024 г. Снимката е публикувана на 19 март 2024 г. от Корейската централна новинарска агенция.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Първо бяха срещите, преговорите, мълчанието. После дойдоха разделението, ултиматумите, надприказването. Става дума за ротацията на правителството, която уж беше договорена преди 9 месеца от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Сега обаче стана голяма бъркотия. Особено за хората, които наблюдават това отстрани. Ето я подредена.

Междувременно политиците говорят с цинизми и обиди. Публично и дори от парламентарната трибуна. Причините за това може да са различни. Потърсихме отговор на въпроса защо се случва това.

В Русия пък Путин отново спечели президентските избори. Този път с рекорден резултат. Един метод обаче показва, че вероятно десетки милиони бюлетини за Путин са фалшиви. Колко може да са те.

Църквата на Русия не присъстваше на опелото на българския патриарх Неофит, който беше погребан преди седмица. Украинската обаче присъстваше. Може ли това да е знак, че руското влияние в Българската църква намалява? Разберете повече тук.

Доза щастие

Тя беше убежище за наркозависими хора, но сега се налага да я напуснат. Става дума за "Розовата къща". За да я има на друго място, бяха необходими спешно 100 хиляди лева. Не пропускайте историята за това как хората спасиха "Розовата къща".

Хората в България днес имат повече свобода, отколкото са имали в началото на века. Освен това науката има доказателства, че живеем по-добре от Луи XIV. Фактите обаче често са затрупвани от носталгията по миналото. Как влияе това на щастието?

Ако този бюлетин ви харесва, абонирайте се тук!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева