Антикорупционният фонд посъветва депутатите да изслушат Гешев, Цацаров, Сарафов и Ушев за Нотариуса

Андрей Янкулов, Бойко Станкушев и Николай Стайков (отляво надясно) от Антикорупционния фонд по време на изслушването в парламента в четвъртък.

Временната парламентарна комисия за проучване на дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса да покани на изслушване бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, настоящият временно заемащ този пост Борислав Сарафов, както и бившия председател на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев. Това посъветва екипът на Антикорупционния фонд (АКФ) депутатите от комисията в четвъртък.

Журналистите Бойко Станкушев и Николай Стайков, както и адвокат Андрей Янкулов - и тримата от АКФ, бяха изслушани на първото заседание на комисията, създадена преди седмица.

Именно тази неправителствена организация публикува още през 2021 г. разследване, разкриващо схема за търговия с влияние в закритите година по-късно специализирани съдилища и прокуратури. Потърпевши от нея бяха бизнесменът Веселин Денков и жена му Ивайла Бакалова, на която бяха поискани поне 100 000 евро, за да бъде освободен от ареста мъжа ѝ.

Вижте също Фабрика за компромати. Как бившият шеф на спецсъда Георги Ушев се оказа в разследването за Нотариуса

Година по-рано, през 2020 г., съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров публично информираха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), че са заплашвани от Нотариуса и негови приближени.

Прокуратурата обаче не реагира нито през 2020, нито през 2021 г., а се активизира едва след убийството на Божанов на 31 януари. Седмица след това разследващите претърсиха тайния му клуб, в който са членували действащи магистрати.

Успоредно с действията на парламента и прокуратурата, Съдийската колегия на ВСС също взе решение да сформира своя специална комисия, която да проучи контактите на предполагаемата престъпна група на Нотариуса със съдии.

Както Свободна Европа писа в четвъртък, в рамките на разследването за имотни измами, пране на пари, натиск над магистрати и търговия с влияние срещи убития Божанов и негови приближени, има информация, че те са разполагали с компромат срещу Ушев.

Именно той е съдията, разрешавал специални разузнавателни средства (СРС) спрямо магистрати от 2017 до 2022 г., когато спецправосъдието беше закрито. По този повод Янкулов от АКФ препоръча на депутатите да поканят Ушев на изслушване и да съберат и анализират информацията за прилаганите СРС-та спрямо магистрати, както и за какво е използвана събраната с тях информация.

Той посочи още, че има "очевидна връзка" между действията на предполагаемата група на Божанов и тази на бившия следовател Петьо Петров-Еврото, осветена в друго разследване на АКФ - "Осемте джуджета".

Вижте също Как убийството на Нотариуса принуди прокуратурата да заговори за влиянието му в съдебната власт

Колегите му Станкушев и Стайков препоръчаха покани за изслушване да бъдат изпратени още на Гешев и Цацаров. През 2021 г. първият беше главен прокурор, а вторият - председател на антикорупционната комисия.

Станкушев припомни, че Гешев публично е отхвърлял разкритията на АКФ за групата на Божанов, дори по време на свои изслушвания в парламента. Цацаров пък коментира по-рано тази седмица пред "Дневник", че е разбрал за съществуването на Нотариуса след неговото убийство.

"Странно ми е на мен как толкова късно е разбрал той за съществуването на тази фигура при положение, че ние я осветихме три години по-рано", каза по този повод Янкулов.

Колегата му Стайков добави, че "става дума за слаба памет или обикновена лъжа", тъй като АКФ са водили официална кореспонденция с антикорупционната комисия по темата по време на мандата на Цацаров.

Екипът на неправителствената организация препоръча още да бъдат поканени на изслушване бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, настоящият ръководител на ГДБОП Калин Стоянов вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова, както и пострадалите Веселин Денков и Ивайла Бакалова.

Стайков предложи още парламентът да поиска цялата налична информация за действията на предполагаемата група на Божанов от МВР, прокуратурата, ДАНС, данъчните и антикорупционната комисия. И едва, след като я получи и анализира, тогава да пристъпи към следващите изслушвания

Вижте също Убит е герой в разследване за корупционна схема в спецсъда. Кой е Мартин Божанов-Нотариуса