"Ако Путин превземе друга държава, няма да спре дотам". Камерън се срещна с Денков и Габриел

Министърът на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън, министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

България и Великобритания ще продължат съвместната си работа срещу хибридните заплахи, в борбата с дезинформацията и за справянето с нелегалната миграция и трафика на хора. Това стана ясно след срещата на британския външен министър и бивш премиер Дейвид Камерън с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в София.

Тримата потвърдиха и че държавите им ще продължат с "финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа" помощ за Украйна във войната и с Русия.

"Тази подкрепа ще продължи толкова, колкото е необходимо", каза Мария Габриел.

Посещението на Камерън в София идва на фона продължаващата близо две години война, както и все по-големия натиск на руските сили на източния фронт в Украйна. В последните месеци се стигна и до липсата на муниции за украинската армия заради блокирането на американската военна помощ от републиканците в Конгреса.

Вижте също Украйна може да загуби Авдиивка. Ето какво значи да нямаш снаряди, но да те чакат да победиш

Който помага на Украйна печели от това

Камерън каза, че няма нищо по-важно за световната сигурност в момента от предоставянето на подкрепа за Украйна. "Руският президент Владимир Путин трябва да види, че е сбъркал и България показва своята солидарност в подкрепа с борбата с руската агресия в Украйна. Знаем, че в България имаме много силен съюзник", каза Камерън.

Той определи действията на Русия в Украйна като незаконна агресия и добави, че "ако Путин превземе друга държава, няма да спре дотам".

По думите му страните, помагащи на Украйна, печелят от това. Той свърза процеса на подкрепата за Киев и с процес на модерназация на собствените отбранителни капаците, които правят НАТО по-силна организация.

Според Денков борбата на украинските войски предопределя бъдещето на Европа и света в следващите години и десетилетия, а на Русия не трябва да се позволява да спечели.

От срещата стана ясно, че допълнително ще бъде обсъдена и темата как България може да увеличи производството и доставка на муниции за Украйна.

Великобритания дава 1,2 млн. лири за границата

Британският външен министър каза, че ще има срещи във връзка с мигрантския натиск. Той ще търси начин, по който да се разбие модела на групировките, които се занимават с трафик на хора.

По информация на британското посолство България е ключова страна по маршрута за пренасяне на оборудване за малки лодки през Европа с които мигранти пресичат Ламанша.

Заедно с това Обединеното кралство предоставя на България 1,2 милиона британски лири за обучение и укрепване на капацитета на границите, включително за дронове за наблюдение на границите, обучение за претърсване на превозни средства, оборудване за служебни кучета за претърсване и термовизионни устройства.

Вижте също Разширяване и избори в САЩ. Какво е бъдещето на НАТО