Голямата картина: Един бие, друг крие, трети кораби напада

Tонове боклуци, сред които пластмасови бутилки, автомобилни гуми и различни неорганични отпадъци, плуват по река Дрина, създавайки плаващо сметище във Вишеград, Босна и Херцеговина.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Един министър, а толкова много нападки срещу него. Става дума за Тодор Тагарев, който се оказа враг номер 1 не само за опозицията в лицето на "Възраждане", БСП и ИТН, а и за ДПС, които са част от конституционното мнозинство. Как стана това? Една от причините за нападките са по-скъпите машини, с които се модернизира армията. Ето защо са по-скъпи и с какво ще са въоръжени.

МВР обаче не се модернизира. Първо бие, после крие, а в някои случаи се стига и до смърт. Става дума за системни проблеми. Кои са основните три?

Проблеми има и Доналд Тръмп. Изборите за президент в САЩ предстоят, а бившият президент, който иска пак да управлява, се забърка в неща, които могат да го спрат. Искате ли да знаете защо съдът ще решава дали Тръмп да участва в изборите. Отговорът е тук.

Президентски избори предстоят и в Русия. Това е и един от мотивите на руската армия да иска да бележи напредък във войната в Украйна. Все повече руски войници, изпратени на фронта обаче, дезертират. Рискът е огромен, шансът е нищожен, но има кой да им помага.

Бюстът на руския генерал граф Николай Игнатиев във Варна беше съборен от постамента си. Първо реагира Руското посолство, а след това и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Каква е ролята на граф Игнатиев в България обаче и кой е той? Имаме кратко обяснение.

Те подкрепят Хамас, водят гражданска война в Йемен и са срещу Израел и Запада. Наричат се хути или "помощници на Бога" и нападат кораби в Червено море, застрашават световната търговия и правят мира в Близкия Изток още по-крехък. Научете повече за хутите.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева