Голямата картина: Репресиите не изчезват, само сменят обектите си

200-годишният традиционен фестивал „Els Enfarinats“ в испанския град Иби на 28 декември 2023 г. Участниците организират симулативен държавен преврат, докато се бият с брашно и яйца пред кметството на града като част от честванията на Деня на невинните - ден за правене на шеги.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е последният брой на Голямата картина за 2023 г. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Точно на Бъдни вечер пред 39 години комунистическата власт в България започва насилственото отнемане на имената българските турци. Сега ви разказваме историята на Мохамед Юсуфов, който става Митко Йосифов, а след това Мохамед Узункъш и неговата "Дълга зима".

Къде е Навални? Този въпрос се задаваше седмици наред. Впоследствие се оказа, че руският опозиционер е преместен на място, наречено "Полярен вълк". Става дума за бивш трудов лагер на ГУЛАГ. Какво представлява въпросната колония №3 в Арктика?

Жените в България получават с 12,2% по-малко от мъжете. Това може и да не звучи като голямо число, но се отразява трайно върху качеството на живота на жените. Ето какво може да се направи.

Два американски щата не искат бившият президент Доналд Тръмп да е част от предстоящата президентска надпревара в САЩ. На този фон срещу него се водят над 100 разследвания и дела. Ще види ли светът "Тръмп-2"?

Къщата на слона в центъра на София

Княжеската градина в центъра на София, която в последния месец беше сцена на вълненията около демонтажа на Паметника на Съветската армия, е имала съвсем различен живот, преди там да се извиси въпросният паметник. Вижте как е изглеждала градината през годините.

Посрещнете 2024 в здраве и добро настроение с любими хора!

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева