Демонтираните фигури от съветския паметник са преместени в село Долни Лозен

Опакованите за транспортиране фигури от паметника.

Демонтираните бронзови фигури от Паметникa на съветската армия са преместени до площадката за съхранение рано сутринта в събота, съобщи БНТ като се позова на Областната управа на София-град.

Фигурите са транспортирани при засилена охрана до посоченото от администрацията място в с. Долни Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника.

Вижте също Къща за слон, самолет, градина. Какво е имало на мястото на Паметника на Съветската армия

Новината за извозването на фигурите от монумента идва на фона на политическо напрежение заради демонтажа. Областната управителка Вяра Тодева е с охрана заради смъртни заплахи. Работата на парламента беше затруднена от депутатите от проруската партия “Възраждане”, БСП и ИТН. В началото на седмицата те блокираха работата на Народното събрание и нарекоха това „протест“ срещу демонтажа на Паметника и конституционната реформа. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заплаши с "линч" и "нараняване и отнемане на най-милото".

Натоварването на камиони и извозването на фигурите е станало преди изгрев. "Докато се разхождах тази сутрин из Княжеската градина, съвсем случайно, около 04:30 станах свидетел на последния път на шпагина, неговия приносител и антуража му към историята", написа във фейсбук профила си Асен Генов, автор на ютуб предаването "Контракоментар".

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на демонтажа на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

От областната администрация допълват, че спазват стриктно закона.
Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

Вижте също А точно с ъглошлайф ли? Отговори на въпросите, които си задавате за съветския паметник

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД.

Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД. Договорът е от петък 22 декември 2023 г.

"Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", посочват от областната управа.

Паметникът на съветската армия в София е построен от комунистическия режим с пропагандна цел, близо 10 години след като СССР обявява война на България. Това е една от основните причини граждани и политици след края на социализма да искат премахването му от центъра на столицата. През декември 2023 г. официално започна демонтирането му.

Вижте също Новината на годината. Дали комунизмът си отива с паметника