Голямата картина: Главите могат да се режат и с флекс, и с влияние

Във вторник започна фактически демонтажът на Паметника на Съветската армия в София, наричан от противниците си МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!


Тази седмица за първи път видяхме отблизо лицето на съветския войник, който почти 70 години държеше автомата си над София. Ето какво трябва да знаете за дългото сбогуване със съветския паметник. Трябва да знаете и кои са хората, които с едни и същи думи бранят пропагандния монумент.

И докато кадрите с парчетата от миналото обикалят телевизорите и социалните медии, в настоящето един политик може да се включи по телевизията винаги когато пожелае. Неговото име е Бойко Борисов. Как се получава този достъп? А ако искате още разкрития как едно цяло поколение в българската журналистика беше обезглавено, гледайте.

Хората са най-ценният капитал за всяка една работа. За да се стигне до работата обаче, трябва първо да се мине през образованието. Резултатите на българчетата от теста PISA показват, че 15-годишните са неадекватни в решаването на всекидневни проблеми. Какво става обаче, когато пораснат?

По света е много интересно

За финал - един старт. Вадете ските, защото ски сезонът по пистите на големите български зимни курорти започва.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева