"Историческо!" Как изкуственият интелект ще се регулира в ЕС

Снимката е илюстративна

Страните от ЕС се разбраха как да регулират използването на изкуствения интелект (AI), предадоха информационните агенции. Държавите приеха правилата за такава регулация късно вечерта в петък след близо три години спорове и обществени дебати.

Европейският парламент описа правилата като първи в света закон за изкуствения интелект.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон коментира решението с едно възклицание: "Историческо!"

Ето три основни елемента на проектозакона, по които се постигна съгласие:

  • Хората ще знаят дали "общуват" с човек или машина;
  • Ако изкуственият интелект се използва в области като образованието, над машината задължително ще трябва да има човешки контрол;
  • Глобите ще бъдат в милиони евро.

Малко история

Изкуственият интелект е дял от науката, който изучава възможностите на машини и компютърни програми да извършват дейност без допълнителна човешка помощ.

Първоначалните идеи за изкуствен интелект съществуват още в античността, но първата им по-съвременна форма е позната от изследвания на британския математик Алън Тюринг от 1941 г. Изкуственият интелект става име на университетска дисциплина през 1956 г.

Оттогава до днес AI е усъвършенстван до степен да може сам да създава изкуство и научни разработки, да извършва операции в областта на медицината, космоса, военното дело, опазването на вътрешния ред и сигурност и много други.

Your browser doesn’t support HTML5

Чий дрон е по-умен? Изкуствен интелект води битка срещу Русия по въздуха

В края на 2022 се появи приложението "Чат Джи Пи Ти", което предизвика шок сред обществата по света. То е най-новото достижение на AI, предвидено за масова употреба. Способно е за секунди да напише научно есе, да създаде стих в стила на Шекспир, музика като тази на Бетовен или да преведе Виктор Юго.

Масовият достъп до тези услуги разкри най-ясно потенциала на AI, но също и рисковете, до които може да доведе по-нататъшното му използване. Например, "Чат Джи Пи Ти" може да създава фалшиви снимки от новини, които никога не са се случвали, а също и да описва убедително събития, каквито не е имало.

За какво беше спорът в ЕС

Споразумението, постигнато в петък вечерта, идва 2 години и 8 месеца след като Европейската комисия предложи първия си проект за такъв нормативен акт. Той разделя системите за изкуствен интелект в различни рискови групи. Приложенията, които са с по-висок потенциален риск, ще трябва да се подчинят на повече и по-строги изисквания.

Решението за въвеждане на общи правила дойде след повече от 15 часа обсъждания. Дебатите представляваха продължение на 24-часов разговор, започнал между участниците още в сряда.

Повод за спора беше позицията на Франция, Германия и Италия, които бяха съгласни да се регулират приложенията, но не и базисните модели за създаване на изкуствен интелект.

Вижте също Италия отново разреши ползването на Чат Джи Пи Ти, месец след като го блокира

В петък беше постигнат компромис в този спор, като се прие подход "на две скорости", пише Агенция Франс прес.

Алгоритмите, които стоят в основата на изкуствения интелект, ще трябва да отговарят на определени норми за качество, да са преминали проверка за нарушаване на авторски права и да бъдат публично идентифицирани като продукт, създаден от AI.

Какво предвиждат новите правила

В основата на споразумението е решението да се разделят системите за изкуствен интелект според това какъв е рискът, който може да произтича от тях. Ето няколко примера.

  • Правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хората в реално време само ако става дума за издирване на жертви, за превенция на заплахи или за издирване на хора, заподозрени за най-сериозни престъпления.
  • Ще бъде забранено използването на AI за намеса в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, сексуалната ориентация и расовата принадлежност.
  • Като високорискови продукти на AI се приемат тези, които са свързани с критичната инфраструктура, образованието, човешките ресурси, поддържането на обществения ред. Собствениците на такива продукти ще трябва да осигурят човешки контрол над машината, да депозират техническа документация и да предвидят система за управление на риска.
  • AI, който взаимодейства с хората, ще трябва да информира потребителя, че той общува с машина, а не с истински човек.
  • Забраните са малко и се отнасят до приложенията, които противоречат на европейските ценности. Сред тях са системите за оценяване или за масово наблюдение, използвани в Китай.
  • Нарушителите ще плащат глоби, вариращи от 7.5 милиона евро до 35 милиона евро.
  • Глобите ще се налагат от нов орган - Европейско бюро за изкуствения интелект, което ще е в рамките на Европейската комисия.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила в началото на следващата година, след като двете страни го ратифицират официално. То ще започне да се прилага две години след това, допълва Ройтерс.

Вижте също Има ли бъдеще метавсeлената след навлизането на масов изкуствен интелект