"Пишат имената на своите мъртви братя". Защо украински и руски войници разменят послания върху снаряди

Сепаратистки бойци в окупираната част от Луганска област на Украйна се подготвят да обстрелват украински позиции със снаряди, изписани с пропагандни послания през март 2022 г.

На снарядите личат надписи "Присъединете се към народното опълчение на ЛНР" и "Руснаците никога не се предават". ЛНР е абревиатурата на подкрепяната от Москва самообявила се Луганска народна република. 

Украински войник зарежда снаряд в безоткатно оръдие близо до Бахмут през февруари 2023 г. Боеприпасът съдържа саркастичното съобщение "Честит ден на Съветската армия! 23 февруари".

Ирина Рибакова, пресаташе на украинските въоръжени сили, коментира пред Радио Свободна Европа, че подобни съобщения са предназначени за използване основно в социалните медии, преди да се взривят заедно със снаряда, на който са поставени.

Украински войник носи снаряд, надписан "за Харков", към гаубица близо до Лиман в района на Донецк в Украйна през август 2023 г. Харков е почти постоянно атакуван от руските сили от началото на непредизвиканата руска инвазия през февруари 2022 г.

"Вероятността врагът да го прочете е нищожна. Затова се снимат и пускат в социалните мрежи", казва Рибакова по повод тези съобщения. "Това е послание, повече към украинското общество, отколкото към врага."

Украински боец се готви да надпише боеприпас за самоходна гаубица "Акация" в района на Донецк през юли 2023 г.

Според Рибакова тези съобщенията могат да помогнат за повдигане на морала, а "понякога това е просто проклятие за врага". "Често хората пишат имената на своите мъртви братя, на които се надяват да отмъстят с този снаряд", добавя тя.

Украински артилерийски командир надписва снаряд в района на Донецк на 4 ноември 2023 г. в памет на Валентин Дихтяр, войник и приятел, който е убит в бой през март 2023 г.

"Колкото повече желаят отмъщение, толкова по-голям снаряд надписват", казва Рибакова.

Артилерийски снаряд с фразата "писмо за [украинския президент Володимир] Зеленски", заснет на позиция на проруските бойци в Донецка област на Украйна през октомври 2022 г.
 
Писането върху боеприпаси е военен обичай, който съществува от поне 2000 години. Първият известен пример е древногръцки оловен куршум от прашка, върху който е написано "хвани".

Руска ракетна установка TOS-1A, заловена от Украйна, стреля по руски позиции близо до Кремина в района на Луганск през юли 2023 г. Ракетната капсула е боядисана със спрей "Да Винчи", кодовото име на командира на украинския батальон Дмитро Коцюбайло, който е убит в битка през март.

Парче от крило на руски дрон камикадзе, атакувал Киев през октомври 2022 г., с надпис "За Белгород, за Луг". Белгородската област на Русия беше атакувана от проукраински милиции през пролетта на 2023 г. и многократно е била мишена атаки с дронове от Киев. Луг може да се отнася за руска електроцентрала в южен Белгород, повредена при украински удар дни преди този дрон да бъде изстрелян, както и за мястото на битка от Втората световна война между съветските и нацистките сили.

Украински войници надписват снаряд "за Кремина". За източния украински град се водят интензивни битки от първите дни на руската инвазия през 2022 г.

Няколко украински сайта предлагат срещу заплащане писане на персонализирани съобщения върху снаряди, предназначени да бъдат изстреляни към руските позиции. Един сайт твърди, че е събрал повече от 1,5 милиона долара за украинската армия по този начин.

Снаряд с американското знаме и фразата "Слава на Украйна", заснет в района на Донецк на 4 ноември 2023 г.

Дарителите плащат около 200 долара, за да бъде написано тяхно послание върху голямокалибрени артилерийски снаряди и след това получават снимка от предните линии на фронта.

Снаряди, надраскани с послания, включително "от жителите на Бохуслав с "любов" и "за Харков". Единият снаряд е подписан от "Лет. Кравец".

Боец от подкрепяна от Русия сепаратистка група в Донецк се готви да пише върху снаряд през юни 2022 г.

Попитан за тази практика, един руски командира коментира: "Разбира се, рисуването или писането върху техника не е официално разрешено, но как мога да не го разреша на момчета, с които ще се бия?"

Снарядите са предназначени да поразяват цели на средно и далечно разстояние, но преди да бъдат изстреляни, те могат да се използват и за друго - да носят послания до врага. Тези съобщения обаче имат по-скоро символична цел. В ерата на социалните медии те се използват за повдигане на бойния дух.