След първоначален отказ. България трябва да допусне молбата за закрила на иранец със смъртна присъда, реши съдът

Алиреза Бейги Ризи

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) неправомерно е отказала да разгледа молбата за закрила на иранец, който казва, че е осъден на смърт в страната си. Това става ясно от решение на Административния съд София - град, съобщи в сряда за Свободна Европа адвокатът на иранския гражданин.

Съдът отменя отказа на ДАБ и задължава агенцията да разгледа молбата, пише още в решението.

Става дума за случая на иранеца Алиреза Бейги Ризи, която се отказва от исляма и приема християнството. В родината си той е преследван заради религията си. Той бяга в България, но властите му отказват убежище.

Когато разбира, че е бил задочно осъден на смърт в Иран, Ризи подава последваща молба за закрила пред ДАБ, но агенцията изобщо не я допуска за разглеждане. Впоследствие Ризи обжалва това решение на ДАБ пред Административния съд София-град (АССГ).

От отсъждането на АССГ, оповестено в сряда, става ясно, че съдът приема жалбата на иранския гражданин за основателна. Според него решението на ДАБ да не допусне молбата е "процесуално неправилно и незаконосъобразно".

Съдът отхвърля и мотива на агенцията, че Ризи е представил само фотокопие от смъртната си присъда, а не оригинал, и постановява молбата да бъде върната за разглеждане.

Според АССГ е изпълнено условието за допускане на такива повторни молби, а именно да са възникнали нови обствоятелства, а оценката им по същество се случва едва на следващ етап. В случая такова обствоятелство е смъртната присъда, за която Ризи научава от свои роднини преди няколко месеца.

Практиката в Иран е смъртните присъди да се връчват само лично. Затова и семейството на Ризи не разполага с оригинал, който да бъде показан пред българските власти.

ДАБ отхвърли първата молба на Ризи с аргумента, че бежанската история на Ризи не звучи достоверно и че "общата обстановка в Иран не дава основание за страх от преследване".

Заключението на агенцията се случва на фона на продължаващите по това време антиправителствени протести в Иран, породени от строгите религиозни ограничения. Те избухнаха след смъртта на млада жена, задържана заради "неправилно" носене на забрадката. Стотици хора бяха задържани заради участието си е протестите, няколко от тях бяха екзекутирани.

Your browser doesn’t support HTML5

"Искам да живея". Той е осъден на смърт в родината си, но България му отказва закрила