Кораби, боеприпаси, самолетоносач. САЩ изпращат военна помощ на Израел след атаките на Хамас

Американският самолетоносач „Джералд Форд“

Съединените щати (САЩ) изпращат самолетоносача „Джералд Форд“ и неговата ударна група от военни кораби в подкрепа на Израел, предаде Асошиейтед прес в неделя. За новата военна помощ съобщиха американският министър на отбраната Лойд Остин и други официални представители на САЩ.

Новината идва, след като рано сутринта в събота терористичната палестинска групировка Хамас атакува Израел с хиляди ракети и бойци. Нападнатата страна обяви, че се намира в състояние на пълномащабна война за пръв път от 50 години насам. До момента се съобщава за повече от 1000 жертви от двете страни.

По-късно САЩ потвърдиха, че девет негови граждани са били убити в Израел.

САЩ и държавите от Европейския съюз (ЕС) осъдиха атаките на Хамас, а ООН свика извънредно заседание на Съвета за сигурност. По-рано в неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че се очаква Вашингтон да предостави нова военна подкрепа на Израел.

Вижте също България въвежда повишена опасност от терористични актове на летища, гари и синагоги

Самолетоносачът „Джералд Форд“ ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие. На неговата палуба има приблизително 5000 моряци и десетки бойни самолети и хеликоптери. Това е най-модерният самолетоносач на американските военноморски сили.

Освен него към Израел предстои да бъдат изпратени американски изтребители, крайцер и ракетни разрушители.

От изявлението на Лойд Остин стана известно още, че администрацията на президента Джо Байдън „бързо ще предостави на Израелските отбранителни сили допълнително оборудване и ресурси, включително боеприпаси“.

По думите на военния министър първата помощ за сигурността на нападнатата страна е започнала да се придвижва в неделя и ще пристигне през следващите дни.

Покажете още

Успоредно с това Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно при закрити врата в Ню Йорк“. По време на заседанието представителят на Израел обвини ислямистката групировка във военни престъпления.

Представителят на САЩ настоя 15-те членки на Съвета за сигурност да осъдят решително „ужасните терористични атаки, извършени от Хамас. Засега обаче върховният орган на ООН не предприема подобни действия.

Ситуацията в Израел е най-сериозната от 2021 г. насам, когато страната отново влезе в сблъсъци с Хамас в Ивицата Газа, която е под израелска обсада. Военните действия между Израел и Палестина продължават повече от 70 години и са породени от претенциите на двата народа за една и съща територия.

Вижте също Израел срещу Хамас. Как беше запален фитилът