ПП-ДБ внася законопроект за реформа в службите, въпреки че ГЕРБ и ДПС отказаха подкрепа

Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще внесе законопроекти за реформа на службите за сигурност в понеделник. Това каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Новината идва, след като преди седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски казаха, че сега не е подходящ момент за промени в службите. Това се случи, след като малко по-рано Атанас Атанасов от ПП-ДБ подаде оставка като шеф на парламентарната комисия, отговаряща за спецслужбите, след като двете формации се отметнаха от първоначалната си подкрепа за реформи.

„Ако г-н Борисов не иска да ги прави тези реформи - нека заяви защо, ако иска - нека не бавим нито ден повече, защото отговорността е пред всички нас“, каза Кирил Петков от австрийския парламент във видеообращение във фейсбук.

Той свърза реформите в сектора с приемането на България в Шенгенското пространство.

Реформирането на службите беше един от заложените приоритети на правителството на Николай Денков, което дойде на власт с подкрепа от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Освен влизането в шенгенското пространство, депутати от ПП-ДБ многократно изтъкнаха като причина за нуждата от реформи несправянето на службите в контекста на войната в Украйна.

Твърдо срещу промени в службите е президентът Румен Радев, който отказва да подпише указ за смяната на председателя на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който беше назначен от неговите служебни правителства.

Вижте също "Пеевски даде ясна хронограма". Как се случват реформите в съдебната система