Правителството обеща на протестиращите да ограничи вноса на слънчоглед от Украйна

Премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев (вдясно) след края на преговорите. Вляво са представителите на протестиращите - Симеон Караколев (най-вляво) и Илия Проданов.

След преговори, продължили часове, правителството и земеделските производители постигнаха съгласие по повечето от поставените от протестиращите въпроси.

Премиерът Николай Денков обеща правителството да наложи временни ограничения на вноса на слънчоглед от Украйна. Протестиращите настояваха за продължаване на забраната за всякакъв внос на украински зърнени култури.

"Това, около което се обединихме, е, че по всяка една точка, която е поставена от протестиращите, или можем да предложим решение, или можем да обясним как ще търсим решението във възможно най-кратки срокове", каза премиерът Николай Денков след срещата.

Протестиращите пред сградата на правителството обаче не одобриха новините от срещата, които им бяха предадени от техните представители.

Поводът за недоволството на земеделските производители беше решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна. Предложение за това беше направено от ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ.

Във вторник вечерта стана ясно, че искането на земеделците за забрана на украински внос няма да бъде удовлетворено напълно. Ще бъдат въведени обаче квоти като начин да не се стига до пренасищане на пазарите.

"В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна. Това ще е така, докато не стане ясно колко голяма да бъде квотата на слънчогледа", обясни Денков. Тя предстои да се договори с представители на бранша, така че да има достатъчно суровина и за производителите на олио.

В края на август именно производителите на олио поискаха забраната за внос от Украйна да отпадне, след като не успяха да се споразумеят със зърнопроизводителите за цена на слънчогледа, която да отговаря на международната.

По отношение на качеството Денков обясни, че досега няма установени проблеми с вноса от Украйна. Правителството е поело ангажимент и да изплати до 30 септември субсидиите на земеделците, както беше посочено в исканията им.

„Важно е да се уточни, че ние ще бъдем доволни, едва когато можем да представим всичко, за което говорихме днес на хората, които са отвън и които ни подкрепяха“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Министърът на земеделието Кирил Вътев обясни, че „има много заварени проблеми“, по които трябва да се работи. Той изрази очакване, че протестите ще приключат тази вечер.

„Ако след всички поети ангажименти, протестите продължат, мисля, че могат да се правят други изводи“, каза той.

Протестите на земеделците започнаха на 18 септември, като блокираха редица пътни артерии в страната. Поводът беше решението на Народното събрание за премахване на забраната за украински внос.

Във вторник те се събраха на входа на София при Долни Богров, където струпаха земеделски машини. По-късно през деня те пристигнаха пред Министерския съвет, където очакваха решението от преговорите с премиера.

По-рано през деня в столицата се проведе и друг голям митинг за справедлив енергиен преход. Преговорите и там приключиха успешно.

Вижте също Реформирай това: махни субсидиите, за да няма протести на субсидираните