Три минути: Румен Радев вижда службите като проамерикански. За какво са ѝ на "Витошка" пронацистки книги

Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Радев и службите
  • България и НАТО
  • София и нацистките книги

Президентът Румен Радев няма лесно „да даде“ шефовете на службите, които мнозинството иска да смени. Той нарече плановете за промяна „обезглавяване“, а не реформа, и съобщи, че на ДАНС е била връчена американска награда. „Нека [управляващите] се разберат, като говорят за съгласуване с [американското] посолство, те всъщност срещу посолството ли тръгват“, каза Радев.

България, НАТО и войната

До Ямбол ще бъдат изградени нови бази и съоръжения, способни при нужда да поберат бойна група на НАТО. Става дума за бригада от 4000 до 8000 души, които няма да се намират постоянно в България, но трябва да разполагат с инфраструктура, която да ги приеме.

В края на август Русия е нападнала с ракети цивилен товарен кораб в Черно море, съобщи британският премиер Риши Сунак. Ракетите са били свалени от Украйна. За такъв инцидент се споменава за първи път, пише „Дневник“. По-рано имаше съобщения, че Лондон ще охранява със свои изтребители корабите, натоварени с украинско зърно.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Китай, Северна Корея, Чили

Лондон се опасява от намеса на Китай във вътрешните работи на Великобритания. По-рано двама души са били задържани по подозрение в шпионаж за Китай.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун ще се срещне с руския президент Путин във Владивосток. Очаква се Русия да поиска още муниции и оръжие за войната си срещу Украйна

Измина половин век, откакто военният преврат на Пиночет свали от власт комунистическото правителство в Чили. Тогава България приема като бежанци десетки чилийски комунисти. Никола Кръстев разказва тази история.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Руските избори. САЩ

Партията на президента Владимир Путин – „Единна Русия“ спечели местните и регионални избори в страната без участието на опозиция. Изборите се проведоха и на територии в Украйна, които Кремъл смята за свои. Те протекоха без избирателни списъци, гласуването ставаше без избирателни списъци, хората участваха и без да имат руско гражданство.

Русия и САЩ преговарят за размяна на затворници, пише Уолстрийт Джърнъл. Кремъл настоява за връщането на руснак, осъден за убийство в Германия. САЩ иска да се освободят американци, задържани в Русия, но също и осъдени руски активисти.

Харесвате ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Непоисканата целувка

Президентът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес подаде оставка. На 20 август, когато Испания стана световен шампион по футбол за жени, той целуна по устата нападателката, която по-късно подаде жалба за това в съда. Случаят доведе до масови демонстрации срещу Рубиалес.

И две препоръки

Филмът на Йоргос Лантимос „Клети създания“ спечели „Златния лъв“ на фестивала във Венеция. Лантимос е Човек на деня на Свободна Европа.

Старото кафене „България“, което помни своя редовен клиент Иван Вазов, беше реставрирано и възкръсна като художествена галерия. Вижте видеото.

… плюс моят личен фаворит

Издаваш книги, отричащи престъпленията на Хитлер. Не публикуваш предговор, нито бележки, в които да се разграничиш от написаното или поне да уточниш кой е верният факт. И така една книга, втора книга, още книги, излизащи в издателство „Еделвайс“. Няколко организации поискаха издателството да се изключи от софийската Алея на книгата заради нацистка пропаганда, но това не стана. Катерина Василева разказва историята на една нерешителност.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг