Голямата картина: Защо плащаме с човешки животи

Жена разчиства на плажа на къмпинг Арапя след наводненията по Южното Черноморие. Силният дъжд, придошлите реши и прелелите язовири доведоха и до смъртта на четирима души. 8 септември беше обявен за ден на национален траур в памет на жертвите.

Здравейте, скъпи приятели,


Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Драконови зъби, мини, ровове и тунели. Така изглежда 1200-метровата фронтова линия в Украйна. Украинските сили обаче успяха да я пробият. Идва и по-голям напредък. Ето какво точно. На този фон Украйна има нов военен министър. Кой е Рустем Умеров?

Междувременно най-големият и модерен самолетоносач в света акостира в Турция. Той е единствен по рода си, а присъствието му в турски води е знак за сближаване между съюзниците от НАТО - САЩ и Турция. Разберете какво значи това.

"Турски поток" беше наречен от Бойко Борисов "печатница за пари". Именно по време на неговото управление газопроводът, който пренася руски газ през България за Сърбия, стана факт. Борисов не иска да говори за нарушенията около изграждането му. Но говори за стотици милиони печалба. Числата обаче се разминават. Искате ли да знаете истината? Проверихме я.

Пиян шофьор уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в София с над 50 км по-висока скорост от позволената. Десетки хора излязоха на улицата, за да излеят гнева си. Някои смятат, че ръцете на институциите са изцапани с кръв. В същото време държавата признава, че не може да се справи с физическото насилие и дава картбланш на уличното правосъдие. Светла Енчева дава няколко от многото примери.

Други тийнейджъри изминават 3000 километра пеша по пътя към свободата. Те не са единствените. За 6 месеца в България са задържани над 8000 граждани на трети страни, които са пристигнали нелегално. Какво се случва с тези хора и увеличава ли се трафикът на мигранти през България?

И една история за кисели краствички и шуробаджанащина

Тази история е за милиони евро, стерилизирани корнишони и международен спор. В него участват австрийска фирма, която не получава това, за което се е договорила с фирма от Северна Македония. Македонската фирма пък е на зет на бившия премиер Зоран Заев. Как става така, че австрийската фирма не може да си вземе парите въпреки присъдените 4 млн. евро.

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева