"Как да опазя децата си". Защо са гневни протестиращите срещу поредното убийство на пътя

Протестиращите пред сградата на МВР в София запазиха минута мълчание в памет на 15-годишното момче, убито от пиян шофьор в събота вечерта.

„Тук се е случило“, казва момченце на 4-5 години, когато приближава пешеходната пътека на ъгъла на централните улици „Ген. Йосиф Гурко“ и „Цар Иван Шишман“ в София.

„Да, тате. Тук се е случило“, отговаря баща му, който носи сина си на ръце, за да мине покрай голяма локва на тротоара.

Наоколо движението е спряно, събрали са се десетки хора. Част от тях полагат бели хризантеми до пътния знак, който обозначава пешеходната пътека.

Един от протестиращите носи плакат с изредени пътни произшествия, при които е имало жертви, и надпис „Докога?“. Друг излиза от тълпата, за да излее бутилка алкохол в близката шахта. След това я чупи и стъклата се разпиляват по асфалта.

Вижте също "Да се преборим с чувството за безнаказаност". Десетки излязоха на шествие срещу убийствата на пътя

Това, което „се е случило“, за да събере тези хора тук в дъждовната понеделник вечер, е поредното убийство на пешеходец в столицата. В събота 15-годишно момче загуби живота си, след като беше блъснато от пиян шофьор на тази пешеходна пътека.

„Разгневих се и се натъжих за близките на момчето“, казва за Свободна Европа Филип Савов, един от протестиращите. „И аз съм родител на 15-годишно момче. Чист късмет е, че досега не съм се озовал в такава трагична ситуация.“

„Крайно време е да се сложи край на тази толерантност от страна на нас като общество, а институциите да вземат мерки“, добавя пред Свободна Европа Петя Арнаудова, която също присъства на демонстрацията.

Петя Арнаудова е сред протестиращите срещу убийствата на пътя.

Какво се случи

В събота, малко след 21 часа, 37-годишният Петър Тодоров блъсна и уби с колата си 15-годишен ученик, който е пресичал кръстовището на „Гурко“ и „Шишман“. При инцидента момчето е загинало на място.

„Беше на разходка с приятели, прибирал се е към къщи“, каза пред медии майката на момчето и добави: „Не мога да повярвам. Все още го чакам да се прибере.”

Извършителят Петър Тодоров беше задържан, а кръвна проба показа концентрация от 2,01 промила алкохол в кръвта му. Шофьорът е карал с превишена скорост, а колата дори не е имала спирачен път преди фаталния удар.

Вижте също Обвиняемият за смъртта на дете на пешеходна пътека в София е глобен за шофиране пиян през 2006

Впоследствие Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че още през 2006 г. Тодоров е бил осъждан за шофиране след употреба на алкохол.

Казусът предизвика обществено недоволство. В понеделник пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР) в София се проведе протест под надслов „Да спрем убийствата по пътищата“.

Демонстрацията продължи с кратко шествие до мястото на произшествието. И на двете места присъстващите почетоха паметта на загиналото момче, като запазиха минута мълчание.

Един на друг да си напомняме морала

Инициаторка на протеста е Чийдем А., която преди време е живяла на ул. „Гурко“.

„Афектирах се от случая, защото съм пресичала тази улица много пъти“, разказва Чийдем пред Свободна Европа.

„Доста време съм прекарвала на „Шишман“ и градинката при „Св. Седмочисленици“. Безумно е там да се кара с такава скорост“, добавя тя.

Събралите се хора оставиха цветя и играчки на пешеходната пътека, където е станало произшествието.

По думите ѝ случаите на смърт на пътя след катастрофа, предизвикана от пиян шофьор, са зачестили твърде много. Те са сигнал, че обществото има проблем с колективната отговорност.

Трябва да проверим дали преценяваме добре кое е правилно и кое - не.
Чийдем А.

Трагедии като тази според Чийдем са и момент, в който „трябва да проверим дали преценяваме добре кое е правилно и кое - не. Един на друг да си напомняме морала.“

Протестът, който тя инициира, поставя конкретни искания „за изграждане на стратегия за осигуряване на безопасността на пешеходците“.

Сред тях са ежедневни проверки за алкохол и наркотични вещества на шофьори, повече легнали полицаи и камери за наблюдение на всички ключови булеварди и проблемни улици.

Дълбок, закономерен проблем

„Аз съм тук и като майка, имам две деца“, казва Петя Арнаудова по време на протеста пред МВР. „Шишман“ и „Гурко“ са наше трасе, почти всеки ден минаваме от там.“

„Но няма значение коя е улицата. Аз просто си задавам въпроса: как да опазя децата си? Как да ги възпитавам, на какво да ги уча, при положение че дори пешеходната пътека не може да бъде защитена зона за нас“, добавя Петя.

Елка Димитрова смята, че трагедиите по пътищата се обясняват с корупцията и ниските нива на образованост.

Няма значение коя е улицата. Аз просто си задавам въпроса: как да опазя децата си?
Петя Арнаудова

Според Елка Димитрова, която също е на протеста, убийствата по пътищата в България са „дълбок, закономерен проблем“. Той се обяснява с високите нива на корупция и ниските нива на образованост.

Филип Савов е на мнение, че основна вина за тези трагедии има МВР. Той дава за пример сигнал, който е подал до „Пътна полиция“, след като е засякъл нарушител на столичния булевард „Черни връх“. Година по-късно Филип няма информация дали властите изобщо са реагирали.

За да се разреши проблемът, според Елка трябва да се поставят основите на кардинални промени в обществото, които да започнат от семейството и да стигнат до най-високите етажи на властта.

„Трябва да се промени цялостното отношение на хората“, казва тя пред Свободна Европа. „Кое подкрепяме, за кое си затваряме очите.“

Филип Савов настоява и за повече превантивни мерки.

Филип и Петя настояват също за повече камери за наблюдение по пътищата и ефективни присъди, когато има нарушение. Нужни са и по-добри мерки за превенция, подчертава Филип, но не е оптимист, че такива ще се предприемат.

Това не може да се случва

Убийството на 15-годишното момче е поредният подобен случай с фатален край в столицата. През май тази година млад шофьор уби 24-годишна жена и 23-годишен мъж на пешеходна пътека на бул. „Сливница“.

През юли 2022 г. две млади жени загинаха на тротоара на бул. „Черни връх“ при катастрофа, причинена от бившия футболист Георги Семерджиев.

Преди това той е санкциониран десетки пъти за нарушения на пътя, осъждан е и за наркотици. За убийството на „Черни връх“ Семерджиев беше осъден на 20 години затвор.

Вижте също Защо Георги Семерджиев не е разследван за шофиране без книжка още преди 8 години

В понеделник премиерът акад. Николай Денков свика извънредна среща в Министерския съвет по проблемите на пътната безопасност. На срещата присъстваха роднини на убитото момче и представители на институциите.

„Обединихме се около това, че трябва да се преборим с чувството за безнаказаност сред тези, които управляват автомобили по пътищата“, каза Денков след срещата.

Протестиращите обаче не се чувстват, сякаш институциите правят достатъчно, за да спрат трагедиите на пътя.

„Трябва да осъзнаем, че това не може да се случва повече. Да губим децата си, да губим близките си - това е нещо, което не можем да поправим“, казва Петя и добавя:

„Няма какво да направим, за да върнем един живот.“

Близо до нея деца с гумени ботуши подскачат и си играят в голямата локва от дъжда пред сградата на МВР.

Те още не са се разочаровали.

Вижте също Умишлено? Може ли да бъде доказано обвинението за смъртта на Милен Цветков