Ричард Гиър, за когото всеки дъх отваря нова възможност

Ричард Гиър

"Американско жиголо”, "Офицер и джентълмен”, един от най-желаните мъже в Холивуд, поддръжник на независимостта на Тибет. В четвъртък Ричард Гиър навърши 74 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Ричард Гиър е роден във Филаделфия и е второто от общо пет деца. Той започва актьорската си кариера от малки театрални сцени, но през 70-те и 80-те години на миналия век вече играе в големите театри в Лондон и на Бродуей.

Филмът, който го прави звезда, е „Американско жиголо” (1980), а участието му в „Хубава жена” (1991) затвърждава имиджа му на желан и красив мъж. Към него може да се добави и бракът му с модела Синди Крауфорд, който продължава 4 години. Следват още два брака. На 70 г. Гиър стана баща за трети път.

Извън Холивуд Гиър има съвсем различни каузи. В края на 70-те той посещава Непал, става последовател на Далай Лама и приема будизма. Гиър е защитник на независимостта на Тибет, заради което има вечна забрана да посещава Китай. През март той призова американския Конгрес да подкрепи Тибет и обвини китайското правителство в "жестокост, колективно насилие и преследване" на тибетския народ.

Тибетският духовен водач Далай Лама с американския актьор Ричард Гиър през 2010 г.

През 2019 г. Гиър се качи на кораб с мигранти, за да изрази солидарност с тях. Той се снима с над 100 бежанци, които стояха блокирани три седмици насред Средиземно море и очакваха прием на европейско пристанище след отказ на Италия и Малта да ги приемат.

"Най-важното нещо за тези хора тук е да могат да стигнат до свободно пристанище, да слязат от кораба, да стъпят на сушата и да започнат нов живот", каза тогава актьорът във видеозапис, публикуван в интернет.

Гиър не е безразличен и към политиката в САЩ. По време на предизборната кампания за президент през 2016 г. той каза, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, “не само бездомните ще станат още по-бездомни, а за мексиканците, бедните, жените, журналистите и за всички свободолюбиви хора животът ще стане по-лош.”

„Обичам да остарявам. Всеки дъх отваря нова възможност”, казва Гиър в интервю за Гардиън. Той казва, че медитира всеки ден. „Това е практика на търпение и ангажимент да гледате ума си”, казва Гиър.

Според него въпреки целия технологичен напредък, който светът има, нещата са били по-добри преди 30 години. „Работим твърде много и не отделяме време, за да помислим какво наистина означава да си човек”, казва Гиър.

„С напредване на възрастта нравът ми става все по-мек и по-мек. Гневът ми не се задържа задълго. Някак си изгаря сам”, казва Гиър. Според него „не е лошо наистина да почувствате нещата, вместо да ги погребвате”.

Вижте също "Непреодолим импулс". Едуард Нортън, който оставя наследство далеч отвъд киното