Три минути: Божков се завърна. Борисов заплаши "сглобката". Какви са тайните договорки за "Балкански поток"

Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич откриват газопровода "Турски поток". Продължението му в България, известно като "Балкански пооток", беше построено с държавни пари за рекордно кратко време от кабинета "Борисов 3"

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Излизат тайните за строежа на „Балкански поток“
  • Васил Божков се върна в България
  • Кирил Маричков издаде автобиография

България, Русия и Саудитска арабия са се договаряли тайно за строежа на продължението на газопровода „Турски поток“ през България през 2019 г. В договорките, които са правени по време на управлението на третия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, са обсъждани и забранени от българското законодателство схеми за възлагане. Част от преговорите са се водили тайно в Истанбул, но също и в офиса на Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова.

Това се вижда в кореспонденции, за които се твърди, че са от хакнат имейл на близкия до Владимир Путин политик и предприемач Александър Бабаков, публикувани от Антикорупционния фонд (АКФ). Все още не е потвърдено, че това действително е кореспонденция на Бабаков, а нито една от замесените страни не е коментирала темата.

Продължението на „Турски поток“ през България, известно още и като „Балкански поток“, струваше няколко милиарда лева на страната. То беше построено за рекордно кратък период по време на третия кабинет на ГЕРБ. По него страната не получава газ, но за сметка на това не е ясно дали изобщо инвестицията ще се изплати.

От връзката се възползва най-вече Русия, която чрез нея успя да заобиколи Украйна и да продължи доставките към Сърбия и Унгария. Строежът в България беше извършен основно от руски подизпълнители. Джипове от официалния изпълнител на проекта пък се оказаха в гаражи на служители в български държавни фирми.

Божков се върна в България

Бизнесменът и обвиняем по множество дела Васил Божков изненадващо се прибра в България в петък, след като се укриваше в Дубай в продължение на няколко години. Той беше задържан при пристигането си, а Софийският градски съд реши да го остави за постоянно в ареста.

В събота от прокуратурата казаха, че са свързали фирми на Божков с руски граждани и че той дори е комуникирал с наскоро починалия собственик на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Божков избяга от България през 2020 г., след като в рамките на няколко седмици от един от най-влиятелните хора в страната се оказа обвинен в ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и други.

Той твърди, че виновни за това са тогавашните управляващи от ГЕРБ и по-конкретно бившият премиер Борисов и бившият финансов министър Владислав Горанов, които са го изнудвали и на които е предавал милиони левове в подкупи.

„Истински се надявам г-н Божков да е дошъл, за да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме съдебна система“, каза Борисов по повод завръщането на Божков.

Борисов заплаши „сглобката“

През уикенда лидерът на ГЕРБ Борисов заговори и за потенциално разпадане на управленската формула между партията му и „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той отправи множество критики към кабинета, който депутатите му подкрепят.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пък призова Борисов „да му се обади по телефона“. Той допусна, че недоволството на лидера на ГЕРБ може да е породено от „поръчките за оправянето на българските пътища“. Той свърза „опитите да бъде разклатено правителството“ също с „антикорупционните закони, реформата в съдебната власт и в службите за сигурност“.

Съветският паметник е заграден

В петък Паметникът на Съветската армия, известен още и като Монумент на окупационната Червена армия, беше преграден с метална ограда. Около него останаха палатки на протестиращите срещу преместването на монумента. На това се противопоставят различни движени и партии, сред които „Възраждане“, БСП и „Левицата“.

Ние попитахме хора от София къде трябва да бъде преместен паметникът. Вижте какво ни отговориха.

Също в петък Ваня Григорова прие номинацията за кандидат за кмет на столицата на БСП-София и „Левицата“. Тя е икономически съветник на синдикалното сдружение Конфедерация на труда „Подкрепа“. През последната година тя многократно защитаваше подновяването на преговорите и доставките на газ от руската „Газпром“ за България.

Пригожин и съдбата на „Вагнер“

Следственият комитет на Русия официално потвърди смъртта на ръководителя на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. Той беше в пасажерския списък на самолет, собственост на групировката, който се разби в Русия миналата седмица.

От Кремъл отрекоха официалната власт в Москва да е поръчала убийството на Пригожин.

Засега войниците от „Вагнер“ ще останат в Беларус, каза лидерът на страната Александър Лукашенко.

Истината за смъртта на олигарха може никога да не стане ясна. Инцидентът обаче е ясно послание на Владимир Путин към руския елит, пише Тод Принс.

Самолетната катастрофа, в която се смята, че е загинал Пригожин, съвсем не е първият подобен случай в страната. Историята с катастрофи във въздуха се пише отдавна в съвременна Русия, а сред жертвите са полски президент, руски генерал, разследващ журналист. Не пропускайте тази разказ.

Украйна и войната

Руската противовъздушна отбрана е унищожила в петък сутринта 42 украински дрона над полуостров Крим, твърди руското Министерство на отбраната. От Киев пък казаха, че техен дрон е поразил руска военна база на полуострова.

От Москва твърдят, че армиите ѝ се готвят за офанзива в Източна Украйна.

В четвъртък вечерта граждани проведоха мирно шествие в София по случай Деня на независимостта на Украйна. „Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите - благодарим ви за подкрепата“, каза една от участничките в шествието.

Загинали и ранени след експлозия в Румъния

Поне двама загинаха, а десетки други бяха ранени след две експлозии на станция за втечнен газ в предградие на Букурещ. Експлозията предизвика сериозен гняв в обществото заради съмнения за корупция и недостатъчен надзор на газстанцията.

Българският министър на здравеопазването Христо Хинков каза, че страната е готова да окаже помощ за 17 от пострадалите.

Кирил Маричков, паневритмия и феновете на „Левски“

Той не е комунист и никога няма да бъде. Той не е нихилист и никога няма да бъде. Той не е антихрист и никога няма да бъде. Той е просто човек. Става въпрос за легендарния Кирил Маричков, който издаде автобиографичната книга „На прага на времето“. Не пропускайте разказа на Ваня Савкова за нея.

Те изпълняват своята паневритмия на висока поляна в планината. Казват, че това им носи усещане за светлина и мир. Облечени са в бяло, а ритуалът им през август е зрелищен. Вижте впечатляващата галерия от тазгодишното събиране на последователите на Петър Дънов в Рила планина.

Колко Русия има в България? Това попита Нели Делчева в Голямата картина от тази седмица. Отговора можете да намерите тук.

„Алпийска фирма „Исторически парк“ са турци - лъжат ви“. Този лозунг беше издигнат от агитката на футболния „Левски“ по време на мач от европейските турнири. Т.нар. исторически парк е обект на множество разследвания, които го свързват с нарушения. Защо обаче феновете на „сините“ му обърнаха специално внимание, разкава Йоан Запрянов от Капитал.

И една „целувка“ за финал

Лицето му е цялото в стряскащ грим, изплезил е огромен език, плюе кръв, диша огън. Истински звяр на сцената, който дере гърло и забива на китарата. Той е съвокалистът и басист на легендарната глем-метъл група KISS - Джийн Симънс, който стана на 74 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев