"Машина на времето". Как един фотограф видя и събра комунизма в музей

Стая в Музея на комунизма в село Баните

Пишеща машина, грамофон, телефон с шайба, плакати с комунистически лозунги, портрети на Тодор Живков и на Георги Димитров. Предмети, които завъртат машината на времето и показват действителността отпреди повече от 35 години. Днес те живеят в Музея на комунизма в село Баните, близо до Смолян.

В началото на юли 2023 г. в родопското село Баните, близо до Смолян, е открит чисто нов музей. Негов създател е Евгени Младенов - urbex фотограф и търсач на изоставени пространства. А експозицията не е обичайна.

Евгени Младенов - фотограф и създател на Музея на комунизма в село Баните

През последната година Евгени пътува из различни изоставени места в Родопите и там намира много предмети - останки от комунистическото минало в района. Тъй като някои от тях много го впечатляват, решава да ги запази и "да ги спаси". А малко по-късно му идва идеята за постоянна сбирка. Така се ражда музеят.

Червеното знаме с лика на Георги Димитров - ръководител на БКП

Той се помещава в сградата на бившия пансион към училището в село Баните, област Смолян. По-голямата част от предметите са подредени в огромна класна стая.

Учебни помагала по анатомия

Сега в нея, освен старата черна дъска, могат да се видят стъкленици с препарирани животни, които по времето на комунизма бяха част от всеки кабинет по биология във всяко училище.

Има стари чинове, стари тетрадки, грамофон и грамофонни плочи с приказки и комунистическа пропаганда. Окачени са и огромни плакати с комунистически лозунги и такива, останали от XIII конгрес на Българската комунистическа партия (БКП).

Плакат от XIII-ия конгрес на БКП

XIII-ият конгрес на БКП се провежда в София, в сградата на НДК, между 2 и 4 април 1986 г. Той е предпоследният конгрес на партията и последният преди промените през 1989 г.

БКП управлява България от 1944 до 1989 г. и през този период страната носи името Народна република България.

Но "идеята за музея не идва като някаква носталгия по този режим като начин на живот, а по-скоро към естетиката на 80-те и 70-те години [на миналия век]", казва Евгени.

Самият той има доста смътни спомени от този период.

Помни, че след 1989 г. в училището, в което учи в София, повечето предмети, свързани с комунизма, са заключени в шкафове или изхвърлени.

Учебно помагало от кабинет по биология

Защо е важно да помним този период от българската история?

"Според мен е важно [да се помни това време], защото то непрекъснато се пресъздава. По определен начин, с определени цели. Онлайн. Много често това е с носталгия: „Хлябът беше 6 стотинки“. Плюсове и минуси всеки режим има.", казва Евгени Младенов.

Една от стаите в Музея на комунизма в село Баните

Неговата идея е била "да създаде една машина на времето", която е запазена и посредством която всеки може да се докосне до онова време, "което е изгубено завинаги".

Плакат с един от известните лозунги през комунизма

Музеят е отворен за посещения всеки уикенд. Неговият създател се надява сбирката с предмети все повече да расте и да се обогатява.

В Музея на комунизма в село Баните

"Всички ние имаме своите машини на времето. Тези, които ни връщат назад, са спомените, а напред ни движат мечтите."

Хърбърт Уелс, автор на книгата "Машина на времето"

Your browser doesn’t support HTML5

Комунизмът в музей. Да събереш миналото, което сякаш не си е тръгвало