Георги Георгиев вече е обвинен за шест заплахи за убийство срещу обезобразената жена от Стара Загора

Обвиняемият Георги Георгиев

Районната прокуратура в Стара Загора повдигна в петък ново обвинение срещу 26-годишния Георги Георгиев за още четири закани с убийство към 18-годишната Дебора. С него те стават общо шест.

Младата жена беше нападната в края на юни, вследствие на което влезе в болнца със счупен нос, счупена скула, 21 порезни рани, нанесени с макетен нож, и обръсната глава. Заподозреният Георгиев е бил задържан, но в началото на юли Окръжният съд в Стара Загора е отменил ареста му заради квалифицирането на престъплението като „лека телесна повреда“.

След като случаят стана публичен, прокуратурата ускори разследването, а в неделя Георгиев беше отново задържан по различно обвинение - за заплаха с убийство. В понеделник Районният съд в Стара Загора остави обвиняемия в ареста за постоянно.

Досега бяха установени две заплахи от Георгиев – на 24 и 25 юни 2023 г., за което той беше привлечен като обвиняем. Според новите доказателства той е отправил заплахи към 18-годишната жена лично и чрез мобилно приложение още четири пъти от април до 25 юни 2023 г. За това му е повдигнато допълнително обвинение в рамките на воденото досъдебно производство за закана с убийство.

"Днес в 10.30 ч., пред процесуалните му представители, на Г.Г. лично е било предявено обвинение за това, че в периода от началото на месец април 2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на Д.М., и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му", се съобщава на сайта на районната прокуратура.

"Според събраните нови доказателства заканите са отправени лично към пострадалото момиче и чрез мобилно приложение, като в тях се съдържат агресивни заплахи за саморазправа", пишат още от държавното обвинение.

Вижте също Кой какво (не) направи, за да се окаже на свобода Георги Георгиев, обвинен за обезобразената жена

Освен делото за закана за убийство срещу Георгиев се води и друго - за причиняване на средна телесна повреда. Според прессъобщението на прокуратурата "по двете дела са събрани категорични доказателства, че Г.Г. е извършител на деянията". Те се базират на разпити на свидетели, назначени експертизи, огледи на местопроизшествието, иззети веществени доказателства и биологичен материал и други.

Случаят предизвика масово обществено възмущение и протести в десетки градове в цялата страна. Парламентът прекъсна лятната си почивка, за да гласува по-тежки промени за защита от домашно насилие в законодателството.

Вследствие на случая временният главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на Георги Видев, зам.-ръководител на окръжната прокуратура в Стара Загора. Срещу него и Десислава Първанова, която е първият наблюдаващ прокурор по делото срещу Георгиев, започна проверка, която трябва да инспектира работата им две години назад.

Вижте също "По-чувствителни и по-безстрашни". Какво показва неочакваната обществена реакция срещу насилието