Петима души са убити при "най-тежката атака" на Русия над цивилен район в Лвов според Украйна

Разрушена сграда при руската атака над Лвов, 6 юни

Петима души са загинали при руска ракетна атака през нощта в сряда срещу четвъртък, в западния украински град Лвов, съобщи вътрешният министър Игор Клименко. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща „осезаем" отговор.

Новината идва на фона на започнали контраофанзивни действия на Украйна на изток и на юг.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че 34 души, сред които и едно дете, са били ранени при нощната атака, при която са били разрушени покривът и последните два етажа на жилищна сграда. Екипи на спешна помощ са спасили седем души от развалините и са евакуирали други 64 души.

Кметът на града Андрий Садови написа по-рано сутринта в Телеграм, че при ракетната атака са били нанесени щети на около 60 апартамента и 50 автомобила.

„Последствията от среднощната атака на руските терористи“, написа Зеленски в публикация Телеграм, прдидружена от видео, на което се вижда разрушена сграда. „За съжаление, има загинали и ранени. Определено ще има отговор на действията на врага. И то осезаем.“

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са прихванали седем от десетте крилати ракети "Калибр", които руските сили изстреляха от Черно море към Лвовска област и едноименната регионална столица около 1 ч. на 6 юли.

Разположен близо до западната граница на Украйна с Полша, Лвов е на повече от 500 км от фронтовата линия на войната в Източна и Южна Украйна, където контраофанзивата на Киев за изтласкване на руските сили е в начален етап.

В интервю за Си Ен Ен, излъчено в четвъртък, Зеленски каза, че контраофанзивата е започнала по-късно, отколкото той е искал, защото Западът не е доставил необходимото оръжие навреме, което е дало на руските сили повече време за изграждане и укрепване на отбраната. По думите на украинския президент това забавяне е довело до допълнителни трудности на бойното поле, когато контранастъплението най-накрая е започнало миналия месец.

Откакто започна контраофанзивата, Украйна твърди, че е възстановила контрола си над групи от села в югоизточната част на страната. Но Киев предполага, че все още не е разгърнал по-голямата част от обучените от Запада украински сили и тежко оборудване.

По-рано в четвъртък Киев съобщи за тежки боеве в районите на източните украински градове Бахмут, Лиман, Авдиивка и Мариинка в Донецк. Москва съобщи за обстрели на своя територия по границата в районите на Курск и Белгород. Радио Свободна Европа не може да потвърди твърденията на двете страни от фронта.

Вижте също "Това не е шахматна игра, а чиста лудост". Жителите до АЕЦ "Запорожие" се страхуват от ядрена авария