Гони вятъра. 12-годишната Ая, която стана световна шампионка по кайтсърф

Ая Касабова не се страхува да практикува екстремния спорт

Eдно българско момиче, което е само на 12 години, вече има световна титла. Преди дни смелата Ая Касабова стана шампион по кайтсърф за юноши. Истински щастлива, тя е още по-мотивирана да покорява нови върхове. А между тренировките ще свири на любимото си пиано. Ая е Човек на деня на Свободна Европа.

Миналата седмица 12-годишната софиянка Ая Касабова спечели първото място в категория „twintip freestyle“ (свободен стил) за момичета до 16 години на GKA Youth Kite World Championship, провел се в Тарифа, Испания.

Тя завоюва и бронзовия медал в дисциплината “kite-surf strapless” (дъската не е прикрепена към краката на състезателя) в конкуренция с момичетата до 19 години.

Това е най-голямото международно състезание по кайтсърф, в което тази година участваха деца и младежи от над 20 националности. Ая беше единственият представител от България и най-младият участник в надпреварата.

За нея голямото постижение в този екстремен и понякога опасен спорт е истинска сбъдната мечта, върху която е била фокусирана дълго време. Затова радостта сега е огромна.

"В първия момент не можеше да каже нищо, имаше нужда да си поеме въздух, виждах само една голяма усмивка. После ми каза, че е много щастлива. А аз – че съм безкрайно горда с нея", разказа пред Свободна Европа майката на момичето - Мила Пеева.

Именно тя и бащата Богомил палят първата искра у Ая към кайта. Самите те практикуват екстремния спорт, но само като хоби. Тя обаче сама проявява желание и мотивация да се развива и да тренира професионално.

„Не сме ние, които я бутаме, просто я подкрепяме, защото тя е истински смела за едно малко момиче и има големи амбиции, а вярваме, че един млад човек трябва да има шанс да ги осъществи. Постоянно пътуваме, за да може Ая да тренира. Гоним вятъра, с кемпер, със самолет...“, каза още майката.

Семейството от години обикаля с кемпер по света и Ая е отраснала по плажове. Освен това от 5-годишна кара офроуд мотор, защото баща ѝ организира турове с такива. Кара и колело, катери се, плува, тренирала е и футбол. Но голямата ѝ страст е кайтсърфинга, с който се занимава активно от 9-годишна.

За съжаление, в България няма целогодишни условия за такъв тип тренировки, особено за специфичния стил, който си е избрала, затова семейството трябва много да пътува. Често в Гърция и Италия, а през зимните месеци – и до доста по-далечни дестинации.

Организацията на всичко това е сложна, но семейството е изцяло концентрирано в това и влага всичките си ресурси - и финансови, и времеви. Мила Пеева е организатор на корпоративни събития и тиймбилдинги и е доволна, че това ѝ позволява да пътува много.

Понякога Ая гони вятъра със своя кайтсърф и на опасни места в океана, където има акули, но е истински смела

За да може да не прекъсва учебния процес, от 3 години Ая учи онлайн в английско училище, в което е отличничка. Говори перфектно английски език, така че това не е никакъв проблем за нея. Справя се и на още три езика – испански, френски и италиански.

Не всеки, който иска, може да участва в световния шампионат – трябва да е разпознаваемо име, да докаже с видеоматериал на какво ниво е, да има препоръки от треньори от цял свят. Ая първо има огромния шанс миналата година да бъде приета в World Class Kite Academy – международно училище с пансион за деца от 14 до 18 години от цял свят с талант и желание да се развиват.

„Година и половина водихме преговори, защото е по-малка от нужната възраст. Изпращахме материали, правиха видеоинтервюта, за да оценят нейните качества и като личност, защото там се изисква да бъдат отговорни, да работят добре в екип“, разказа още майката.

Очевидно Ая притежава и тези умения, защото е приета – така успява и да учи, и да тренира усилено заедно с другите деца, с които пътуват на различни места по света в зависимост от климатичните условия. Там са само с няколко учители, без родители и освен всичко друго, се учат и на самостоятелност и грижа към другите. Така Ая прекарва два месеца през зимата в Кейптаун, Южна Африка, където кара кайт сред китове и тюлени, а след това и на италианския остров Сардиния от март до май.

Ая държи двете спечелени купи - златната и бронзовата, прегърната от своя добър приятел Кристиан Георгиев - 4-ти на световната купа по сноуборд за юноши тази година

Благодарение на това, че вносителят на кайт екипировка осигурява част от нея за Ая, тя успява да се подготви по най-добрия начин за световното първенство и да пребори конкуренцията на по-големи деца. Родителите благодарят от сърце за тази помощ, както и на всички други хора, които ги подкрепят по различен начин.

След победата самата Ая скромна казва, че е постигнала успеха си "с много усилена работа най-вече". "Но като цяло състезанията за мен са лесни, като психика, за мен е много важно да се фокусираш върху това, което искаш да направиш, а не върху това, което може да се обърка", каза още тя в предаването "Тази сутрин" на bTV.

А сега Ая е по-мотивирана от всякога за още победи. Новата ѝ мечта е на 14 години да може да се състезава в лигата на големите и отново да спечели първото място.

„Мисля, че трябва да насочим вниманието към този и други екстремни спортове, който много деца харесват и практикуват, особено към момичетата, за които е доста по-трудно, а много от тях са талантливи. Трябва да им се обърне внимание, защото децата се радват и се чувстват мотивирани“, казва още майката на Ая.

Сега обаче тя има нужда да си почине след тежкото състезание - представя си, че ще лежи на плажа с книга. Последната, която е прочела, е "1984" на Джордж Оруел. И ще може да обърне повече внимание на любимото си хоби - макар и активна спортистка, много обича да свири на пиано и от 4 години взема онлайн уроци. Нейната учителка казва, че има талант и в това. И Ая не спира да го развива, има преносимо електрическо пиано дори до леглото си в кемпера.

„Доставя й огромно удоволствие да свири, тя просто е дете, което като се захване с нещо, което му е истински приятно, дава от себе си всичко възможно“, казва още гордата майка, която е успяла да сдържи сълзите си след победата, за да не спира да се усмихва щастливо.

Вижте също "Достойна за олимпийски медал". Йоана Илиева - най-добрата сабльорка в Европа