Посещението на Антъни Блинкен в Пекин е постигнало напредък, съобщиха САЩ и Китай

Блинкен и Си Дзинпин разговаряха около 30 минути през дълга маса.

Китай и САЩ се разбраха в понеделник да се опитат да стабилизират отношенията си, за да избегнат съперничеството им да доведе до конфликт. Това стана по време на посещение на държавния секретар на Антъни Блинкен в Пекин.

Блинкен пристигна в Китай още в неделя като визитата му идва на фона на напрежение между Вашингтон и Пекин. Той е най-високопоставеният американски представител, който идва в страната откакто Джо Байдън стана президент.

Китайският президент съобщи, че срещата е постигнала „напредък“, въпреки че не беше съобщено за никакви договорки.

Вижте също "Познатото зло"? Какво следва след преизбирането на Ердоган начело на Турция

Самият Блинкен каза на репортери, че по време на разговора си със Си Дзинпин е повдигнал няколко чувствителни теми като този за Тайван – острова, който Пекин смята за свой.

Според някои анализатори срещата на Блинкен цели да започне разговори за посещение на президента Байдън по-късно тази година.

Байдън и Си се срещнаха последно в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия през ноември, като обещаха по-честа комуникация.

„Двете страни също постигнаха напредък и постигнаха споразумение по някои конкретни въпроси. Това е много добре“, каза Си на Блинкен през дълга маса, покрита с розови цветя.

Блинкен отговори, че двете страни "имат задължение и отговорност" да управляват отношенията си и че Съединените щати са "се ангажирали да направят това".

Вижте също Удар по "средното царство". Защо се свива населението на Китай