Голямата картина: Тайните връзки започнаха да стават явни

Жена целува плакат със снимка на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Много хора се събраха да отдадат почитта си към Берлускони пред къщата му, до която беше транспортирано тялото му след смъртта му. Аркоре - близо до Милано, Италия, 12 юни 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Гешев вече не е главен прокурор. Тази седмица Висшият съдебен съвет гласува отстраняването му. В миналото същото това мнозинство във ВСС отказваше дори да разгледа подобно предложение. Самият Гешев пък може би за първи път спомена Делян Пеевски и Бойко Борисов в едно изречение. Какво научихме от освобождаването на Гешев?

Отношение по случая има и Алексей Петров. Той не говори често, но след цитирането му като учен и експерт по тероризъм даде няколко интервюта. В първото препоръча на Гешев да се оттегли. Кой е Алексей Петров и има ли той нова роля в политическия живот на България?

Костадин Костадинов пък е вперил поглед към българите в Южна Бесарабия в Украйна. Лидерът на проруската партия "Възраждане" отдавна говори за автономия на българите, които живеят там. Те самите обаче не я искат. Разберете защо. Намесата на "Възраждане" не е желана и в малък магазин за бира в София, който отказва да обслужва привърженици на партията. В началото на седмицата този магазин осъмна с надпис Jude и шестоъгълна звезда. Не, това не е история за Германия през 30-те. Сега ще научите за какво е.

Особено опасни са последствията от експлозията на язовира на ВЕЦ "Нова Каховка" на 6 юни. Реалният мащаб на бедствието ще може да бъде оценен едва след като водата се оттегли. Специалисти говорят за екологична катастрофа. В миналото обаче водата е била многократно използвана като оръжие. Вижте кога и как.

Децата и Инстаграм

Опасно е и съдържанието в социалните мрежи. Най-вече за децата. Разкрития на Станфордския университет в началото на месеца изобличиха мащабни мрежи за продажба на кадри със сексуална злоупотреба с деца в Инстаграм. Как могат социалните мрежи да станат по-сигурни?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова