Борисов е отказал ДНК тест по "Барселонагейт", показват материалите на Гешев в парламента 

Бойко Борисов отказа сам да свали имунитета си, който беше поискан от главния прокурор Иван Гешев.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е отказал доброволно да се подложи на ДНК тест за бащинство, който да установи дали детето на манекенката Борислава Йовчева е негово, съобщи “Сега”.

Тази информация е от съществено значение, защото би доказала мотив на фона на подозренията, че Борисов може да има участие в схема за пране на пари, от която се е възползвало семейството на Йовчева.

Публикацията се позовава на доказателствата от разследването “Барселонагейт”, внесени наскоро от главния прокурор Иван Гешев в парламента. По-рано той поиска имунитета на Борисов, а преди ден депутатите създадоха временна комисия която да обсъди това искане заедно с тези на Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и Димитър Аврамов от ДПС. Според информацията, цитирана от “Сега”, Борисов е отказал да се подложи на ДНК изследване по време на свой разпит на 25 май.

Семейството на Борислава Йовчева беше заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодетелствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

Вижте също Те си го избраха, те си го махнаха. Какво научихме от освобождаването на Гешев

Според каталунското издание “Периодико” местната полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите в двете компании. Официално обаче той не разполага с такива средства.

Като собственик на въпросната къща вече нееднократно се заяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че я е дал под наем на Йовчева, която иначе не познавал. Той твърди, че е закупил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел.

Според цитираните от “Периодико” данни къщата действително е купена за 3 милиона евро през 2013 г., но се води собственост на Numin Invest S.L. Между януари и юли 2013 г. Йовчева управлява фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това тази функция поема баща ѝ Георги Йовчев. Двамата нямат предишен опит със сериозен бизнес. Не става ясно как започват да се занимават с въпросните фирми и по каква линия е осигурено финансирането им.

Хипотезата за връзката на премиера с т.нар. “къща в Барселона” излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд Янева да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал “положително отношение”.

Вижте също Игра на трупчета. Как Гешев сам разкри, че прокуратурата се бърка в политиката