"Това е точният момент". Европарламентът призова Украйна да получи покана за НАТО 

Украинският президент Володимир Зеленски

Европейският парламент (ЕП) призова в четвъртък Украйна да получи официална покана за членство в НАТО.

Решението беше взето с 425 гласа "за", 38 "против" и 42 въздържали се. В него се посочва, че процесът на присъединяване следва да започне "след края на войната и да приключи възможно най-скоро".

Призивът става факт докато в Брюксел се провежда среща на министрите на отбраната от алианса. През юли предстои и срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

ЕП подчерта в четвъртък, че присъединяването на Украйна към военния съюз ще повиши регионалната и световната сигурност.

Това твърди и украинският президент Володимир Зеленски, който в сряда обсъди предстоящата среща на лидерите на НАТО с полския си колега Анджей Дуда.

Your browser doesn’t support HTML5

Западните служби трябва да наблюдават руснаците в чужбина според чешкия президент

"Това е точният момент, в който предположенията на Русия, че някой в НАТО се страхува от нея, трябва да бъдат напълно разбити", заяви украинският държавен глава в последното си вечерно видеообръщение.

По думите му "подобни предположения подхранват агресивните амбиции на Русия, [затова] трябва да ги неутрализираме".

Когато президентът Владимир Путин започна своята военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., руски официални лица казаха, че една от основните причини за офанзивата е притеснението на Кремъл, че Украйна се приближава към присъединяване към НАТО.

Наскоро Зеленски каза, че страната му е "готова да се присъедини" и алиансът трябва да вземе решение в тази посока на следващата си среща на върха.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи